NEREDI U FERGUSONU

CHARLES BARKLEY OPRAO PROSVJEDNIKE 'To nisu Afroamerikanci, to je ološ koji besramno pali tuđu imovinu'

 Screenshot

Jedan od najvećih košarkaša u povijesti, Charles Barkley, obrušio se na prosvjednike u Fergusonu nazvavši ih ološem.

Za Barkleya, naime, prosvjednici nemaju nikakvog razloga za iskaljivanje bijesa na ulicama s obzirom da je velika porota prema njemu donijela pravednu odluku kada je odlučila da neće podignuti optužnicu protiv policajca Darrena Wilsona zbog ubojstva Afroameričkog tinejdžera Michaela Browna.

U razgovoru za jednu radijsku postaju Barkley je iznio ogorčenje jer su prosvjednici uništavali vlastiti grad pod krinkom rasnih prosvjeda.

- To nisu Afroamerikanci, to je ološ. Ne postoji izlika za ljude koji pale nečije dućane ili policijske automobile - poručio je legendarni košarkaš.

On smatra kako su vlasti dobro postupile jer nisu optužile Wilsona nakon što je sa šest metaka ispalio u Browna (18).

- Prava istina izašla je na vidjelo u iskazu velike porote. Tri od četiri svjedoka, koja su inače Afroamerikanci, potvrdila su ono što je policajac rekao - izjavio je Barkley.

Prema njegovom mišljenu, glavni krivci za ove nerede su mediji koji su dezinformirali javnost.

- Mediji obožavaju ovakve stvari i navode ljude na pogrešne zaključke. Oni to ne bi trebali raditi. To nikada ne rade kada se Afroamerikanci ubijaju međusobno - dodao je Barkley te je pozvao zajednicu američkih crnaca da prestanu na policiju gledati kao na neprijatelje.

- Moramo biti pažljivi s policajcima jer da njih nema naše četvrti bi izgledale popu Divljeg zapada - poručio je Barkley.

Nakon Fergusona Obama poziva na otvorenu raspravu o radu policije

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u ponedjeljak na otvorenu raspravu o radu policije u lokalnim zajednicama nakon javnih prosvjeda zbog smrti crnog tinejdžera kojeg je ubio bijeli policajac u Fergusonu u saveznoj državi Missouri.

Američki predsjednik susreo se s vođama organizacija za ljudska prava, predstavnicima policije i lokalne samouprave u Bijeloj kući kako bi razgovarao o tomu kako izgraditi povjerenje između stanovništva i snaga reda.

Uz to Obama se sastao i sa članovima svoga kabineta kako bi se preispitali savezni programi koji osiguravaju oružje iz vojnih viškova za policiju.

Založio se za to da više policajaca nosi kamere ugrađene u uniforme i kazao je kako želi osigurati da se ne gradi "militantna struktura unutar policijskih snaga."

Ubojstvo nenaoružanog Michaela Browna u kolovozu u Fergusonu izazvalo je nasilne prosvjede koji su se ponovno razbuktali proteklog tjedna nakon što je velika porota odlučila da se protiv policajca Darrena Wilsona ne podigne optužnica zbog ubojstva.

Nakon susreta Obama je kazao kako je odluka u Fergusonu "ogolila problem koji nije jedinstven za St Louis ili to područje i nije jedinstven za ovo doba a to je tinjajuće nepovjerenje između prevelikog broja policijskih odjela i prevelikog broja miješanih zajednica."

Serija Obaminih sastanaka zbiva se u trenutku dok su se prosvjedi raširili zemljom zbog odluke velike porote u Fergusonu a u glavnom gradu Washingtonu prosvjed je zaustavio promet dok su studenti napustili predavaonice.

Obama je zatražio Kongres da odobri 263 milijuna dolara za inicijative vezane uz policijske ophodnje po lokalnim zajednicama što uključuje 75 milijuna dolara za 50.000 kamera ugrađenih u policijske uniforme.

Nakon snažnog odgovora policije na prosvjede u Fergusonu Obama je zatražio da se preispitaju programi koji omogućavaju lokalnoj policiji da se naoružava vojnom opremom financiranom saveznim sredstvima. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 04:49