ČITAO DUGU HOMILIJU

Čeka ga vrlo intenzivan uskrsni tjedan, ali papa Franjo danas je na misi djelovao dobrog zdravlja

Pozvao je svećenike da budu suosjećajni, priznaju kad su ‘skrenuli s puta svetosti‘ i izbjegavaju dvoličnost, nepoštenje te licemjerje

Papa Franjo

 Handout/AFP

Papa Franjo djeluje dobrog zdravlja u četvrtak, na početku četiriju intenzivnih dana koji vode do Uskrsa. Obnovio je i vlastiti zavjet ređenja na dan kad Rimokatolička crkva obilježava Isusovo osnivanje svećeništva, noć prije raspeća.

Franjo, koji je nedavno prorijedio govorničke nastupe zbog bronhitisa i gripe, pročitao je dugu homiliju tijekom "Krizmene mise" na Veliki četvrtak u bazilici svetog Petra.

Pozvao je svećenike da budu suosjećajni, priznaju kad su "skrenuli s puta svetosti" i izbjegavaju dvoličnost, nepoštenje te licemjerje.

Tijekom bogoslužja, 87-godišnji papa s tisućama svećenika u bazilici obnovio je zavjete i blagoslovio ulja koja će se koristiti u crkvenim sakramentima. Veliki četvrtak obilježava dan Isusove posljednje večere s apostolima noć prije njegove smrti.

Papa u četvrtak poslijepodne treba predvoditi tradicionalni obred pranja nogu u ženskom odjelu zatvora u Rimu. Franjo je prvi papa koji održava ceremoniju pranja nogu izvan crkava, obično u zatvorima, domovima za starije osobe ili hospicijima, nastavljajući praksu koju je započeo dok je bio nadbiskup Buenos Airesa.

Također je prvi papa koji je u službu uključio žene i nekršćane. Ceremonija pranja nogu odjek je Isusove geste poniznosti prema svojim apostolima u noći prije smrti.

Na Veliki petak, dan kad se kršćani prisjećaju Isusovog raspeća, Franjo bi trebao predvoditi službu "Muke Gospodnje" u bazilici svetog Petra, a potom prisustvovati tradicionalnoj večernjoj procesiji Križnog puta oko rimskog Koloseuma.

On će u subotu predsjedati bogoslužjem Vazmenog bdjenja, a zatim će u nedjelju pročitati svoju poruku i blagoslov "Urbi et Orbi" (gradu i svijetu) koji čita dva puta godišnje sa središnjeg balkona sv. Petra desecima tisuća ljudi okupljenima na trgu podno balkona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:28