U NUKLEARNIM BAZAMA

ČASNICI POD ISTRAGOM Opijaju se, drogiraju, kockaju, varaju na testovima

Američka tajnica ministarstva obrane za ratno zrakoplovstvo Deborah Lee James medije je izvijestila da je pod istragom sada 92 od 599 časnika.

Gotovo svaki pet časnik američkog ratnog zrakoplovstva specijaliziran za nuklearne projektile uključen je u skandal s varanjem na testovima, rekao je BBC-ju jedan visoki američki vojni izvor. Istraga o varanju na testovima proizišla je iz prethodne istrage o drogiranju vojske u nekim vojnim bazama.

Američka tajnica ministarstva obrane za ratno zrakoplovstvo Deborah Lee James medije je izvijestila da je pod istragom sada 92 od 599 časnika. Optuženi su za varanje na redovitim mjesečnim testovima, slanje odgovora SMS-ovim ili zataškavanje varanja.

Prema mišljenju Deborah Lee James specijalisti za nuklearno oružje pate od “sistemskih problema”. Časnici prije dva tjedna tvrdili da su 34 njihove kolege upetljani u skandal koji je krenuo iz zračne baze Malmstrom u Montani. Američko zrakoplovstvo u posljednje vrijeme potresaju skandali.

U listopadu 2013. generalmajor Michael Carey, general sa dvije zvijezdice dobio je otkaz nakon optužbi za neprikladno ponašanje u pijanom stanju. Gotovo istovremeno, viceadmiral Tim Giardina maknut je s funkcije zamjenika zapovjednika Američke strateške obrane zbog ilegalnog kockanja. Mjesec dana ranije cijeli je jedan odred zračne baze Malmstrom pao na testu sigurnosti i njihov je zapovjednik smijenjen. U svinju 2013. zrakoplovstvo je privremeno smijenilo 17 čansnika u bazi inot u Južnoj Dakoti zbog očajnih rezultata na testu lansiranja projektila.

Nakon obilaska nuklearnih baza u cijelom SAD-u, Lee James novinarima je u četvrtak rekla: “Stalno od kolega slušam da je traženje savršenih performansi stvorilo klimu nepotrebnog stresa i straha”. Ona tvrdi da je nuklearno oružje u sigurnim rukama unatoč optužbama za varanje na testovima. Ministar obrane Chuck Hagel naručio je kompletni izvještaj o američkim vojnim snagama zaduženima za nuklearn oružje jer je “duboko zabrinut” za moral i disciplinu među časnicima. I on tvrdi da je nuklearno oružje na sigurnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:44