SVJEDOČENJE MURDOCHOVOG SINA JAMESA UZDRMALO BRITANSKI POLITIČKI VRH

Cameron za ‘medijsku podršku’ Murdochu obećao prodati državnu satelitsku mrežu?

LONDON - Svjedočenje Jamesa Murdocha na medijskom ispitivanju Leveson trenutak je koji su Britanci čekali s nestrpljenjem.

Cilj jučerašnjeg ispitivanja, koje je ljetos naručio David Cameron zbog najvećeg medijskog skandala desetljeća, jest otkriti koliko su bliski vlasnici medija i političari u Ujedinjenom Kraljevstvu. A tko bolje o tome može svjedočiti od člana obitelji Murdoch čiji se utjecaj na najviše slojeve britanske politike smatra jednom od dugotrajnijih boljki Britanije?

Prijetnja zatvora

Na ispitivanje koje se mjesecima vodi u londonskoj ulici Strand, James Murdoch stigao je nešto prije svojeg svjedočenja koje je, pod zakletvom, trajalo gotovo šest sati. Njegovu su svjedočenju posljednjih mjeseci prethodila svjedočenja brojnih svjedoka, između ostalih i pedesetak žrtava hakiranja.

Dva su ključna pitanja ovog ispitivanja koje je cijeli dan bilo pod povećalom medija i javnosti. Najprije, koliko je James Murdoch, bivši šef News Internationala, londonskog ogranka medijskog carstva News Corporation čiji je vlasnik njegov otac, znao o ilegalnim radnjama svojih zaposlenika? Ako se dokaže suprotno od onoga što tvrdi - da je mislio da hakiranje govorne pošte nije bilo opća praksa tabloida News of the World, nego individualni prijestup reportera - James Murdoch mogao bi završiti u zatvoru.

- Moja saznanja o hakiranju bila su općenito znanje o događaju koji se dogodio u prošlosti - inzistirao je Murdoch. Pitanje koje je zadobilo jednaku pozornost na jučerašnjem ispitivanju ne tiče se samo obitelji Murdoch, nego političkog vrha Britanije. Kada je naručivao sastavljanje ispitivanja Leveson, britanski premijer David Cameron komentirao je da je posljednjih godina odnos vlasnika medija i političara postao “isuviše ugodan”. Svjedočenje Jamesa Murdocha, sina vjerojatno najpoznatijeg vlasnika medija na svijetu Ruperta Murdocha, to i potvrđuje. James Murdoch rekao je, naime, da je u rujnu 2009. održao sastanak s Davidom Cameronom, tada vođom opozicije, o potencijalnoj podršci koju bi The Sun pružio konzervativcima.

Tajni dogovori

The Sun, najprodavaniji dnevni list u zemlji i jedan od najčitanijih novinskih naslova na svijetu, u posljednjem je desetljeću podržavao laburiste. Naklonost tog popularnog tabloida, kao i svih Murdochovih naslova - među kojima su i ugledni The Times i The Sunday Times - postao je Sveti gral britanske politike. Općeprihvaćeno je mišljenje da kada stranka na svojoj strani ima The Sun, vrlo je vjerojatno da dobiva izbore. Pitanje koje postavlja Leveson jest koliko je Murdochova podrška Cameronovim konzervativcima bila uvjetovana omogućavanjem kupnje satelitske TV mreže BSkyB.

Naime, nije tajna da je Murdoch imao veliku ambiciju kupiti preostali udio te najgledanije satelitske mreže u Britaniji. Budući da su mnogi postavljali pitanje o mogućem medijskom monopolu, jasno je da je trebao podršku samog političkog vrha. James Murdoch priznao je da se 2010., uoči Božića, susreo s premijerom u domu Rebeke Brooks, tadašnje direktorice, i to opisuje kao “sitnu konverzaciju”.

Svjedočit će i Rupert

Murdochovo svjedočenje zasigurno nije ugodno Davidu Cameronu i njegovim ministrima, među kojima ponajviše ministru kulture Jeremyju Huntu kojega se povezuje s akvizicijom BSkyB-a koja, dakako, nakon izbijanja skandala hakiranja prošloga ljeta više nije bila moguća.

- U dobrim smo odnosima, iako ne bih rekao da smo bliski prijatelji - riječi su Jamesa Murdocha kojima je, pak, opisao odnos s ministrom financija Georgeom Osborneom. Ipak, Osborne ga je ugostio u svom domu.

Njegovo svjedočenje prethodi još važnijem svjedočenju - onome njegova oca Ruperta Murdocha. Iako Murdochov blizak odnos s britanskim premijerima nije novost, nikada prije ga toliko slikovito još nisu bili opisali svjedoci i sami subjekti. Murdochova avantura s britanskom vlašću počela je u vrijeme mandata Margaret Thatcher. Kada je, pak, 1997. njegov The Sun u izbornoj kampanji podržao Tonyja Blaira, naslov na dan izborne pobjede laburista bio je: “Sun je pobijedio!” Takvo priznanje je nešto čime se danas ni Murdoch ni politički vrh Britanije vjerojatno ne bi tako spremno hvalili.

Sun: Cameronov suparnik je klaun

Je li podrška koju je Murdoch dao torijevcima bila uvjetovana kupnjom BSkyB-a?

Prije 2010. Murdochovi naslovi otvoreno su podržavali laburiste. Neposredno prije parlamentarnih izbora, Murdoch je svoju otvorenu podršku dao Davidu Cameronu. Tog dana na naslovnoj stranici tabloida The Sun osvanula je parodija laburističkog kandidata, tadašnjeg premijera Gordona Browna, uz natpis: “Brown je klaun”.

O čemu se zapravo razgovaralo na Murdochovim sastancima s Davidom Cameronom i njegovim ministrima?

Činjenica je da se James Murdoch više puta privatno družio s aktualnim britanskim premijerom. Kada je naručivao ispitivanje Leveson, i sam Cameron priznao je da je odnos između vlasnika medija i političara “isuviše blizak”.

Što je znao James Murdoch?

Murdoch tvrdi da nije imao saznanja o tome da je hakiranje učestala praksa tabloida News of the World, ugašenog ljetos zbog skandala. Ipak, neki ključni dokazi, poput e-mail poruke naslovljene “Za Nevilla”, u kojoj je James Murdoch bio obaviješten o hakiranju, ne idu mu u prilog. Ako se dokaže da su se ilegalne radnje unutar News Internationala događale pod zelenim svjetlom tada čelnog čovjeka kompanije Jamesa Murdocha, prijeti mu zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 03:46