TENZIJE NA SUMMITU

CAMERON BIJESNO ODGOVORIO RUSIMA 'Britanija možda i jest mali otok, ali je itekako bitna'

Britanski premijer u intervjuu za BBC komentirao je kako će 'Britanija biti jedan od lidera u poticanju planova za mirovni proces u Siriji'.
 AFP

Nakon što je službeni glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, u razgovoru s ruskim novinarima kazao kako je Velika Britanija 'diplomatski irelevantna' i kako je ona 'samo mali otok na koji nitko ne obraća pozornost', britanski premijer bijesno mu je uzvratio.

David Cameron oštro je obranio svoju naciju i njezina postignuća kazavši kako je Britanija spasila Europu od fašizma, ropstva te izumila najviše stvari koje je uopće vrijedilo izumiti, uključujući svaki sport koji se igra na svijetu. Dodao je i kako su Britanci jedni od najboljih u svijetu kada se govori o umjetnosti, književnosti, diplomaciji, glazbi, ekonomiji i vojsci, piše Daily Mail.

Ruski dužnosnik ponizio je veličinu i utjecaj Velike Britanije kada je kazao i kako su ruski oligarsi kupili velike dijelove Chelsea i drugih londonskih četvrti.

- Britanija možda je mali otok, no izazivam sve da pronađu zemlju koja je više od nas ponosna na svoju povijest, veliko srce i ogromnu otpornost. Ponosni smo jer smo mali otok koji je šesta najveća svjetska ekonomija i četvrta zemlja po vojnoj snazi.

Ruski predsjednik i saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada prošlog tjedna nije skrivao zadovoljstvo kad su britanski zastupnici odbili sudjelovanje u napadu na Siriju. No ovaj je incident srozao britansko-ruske odnose na vrlo nisku razinu.

Britanski premijer u intervjuu za BBC komentirao je kako će 'Britanija biti jedan od lidera u poticanju planova za mirovni proces u Siriji'.

Tenzije oko Sirije , da se primijetiti iz događanja na summitu G20 u Sankt Peterburgu, sve su veće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 16:09