NAROD NA ULICAMA

Čak 200.000 Francuza ustalo protiv napada na Židove, pokretu pristupila i Marine Le Pen!

Povorci se, pak, nije priključio čelnik radikalno lijeve stranke Nepokorena Francuska, Jean-Luc Mélenchon
 Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Nešto manje od 200.000 Francuza ove se nedjelje pridružilo povorkama protiv antisemitizma koje su se održale diljem zemlje.

Francuska je zemlja s najvećom židovskom zajednicom u Europi, procjenjuje se da ondje živi oko pola milijuna Židova, a od početka rata na Bliskom istoku zabilježila je najdrastičniji porast antisemitskih incidenata u EU. Prema podacima francuskog ministarstva unutarnjih poslova, od 7. listopada do danas zabilježeno je više od 1.000 napada na članove francuske židovske zajednice; što je trostruko više nego cijele prethodne godine.

Najveća povorka održala se u Parizu, a na njezinom su čelu bili svi prominentni francuski političari; od bivših predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Francoisa Hollanda do trenutne predsjednice vlade Elisabeth Borne. Nosili su veliki transparent "Za Republiku, protiv antisemitizma".

image
Thomas Samson/Afp
image
Thomas Samson/Afp
image
Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Vrijedi napomenuti da se pokretu protiv porasta antisemitizma pridružila i čelnica radikalno desne stranke Nacionalno okupljanje, Marine Le Pen, čiji je otac, Jean-Marie Le Pen, bio notorni antisemit.

Povorci se, pak, nije priključio čelnik radikalno lijeve stranke Nepokorena Francuska, Jean-Luc Mélenchon, koji je kritizirao organizatore te je sam organizirao vlastiti skup.

- Francuska u kojoj se naši židovski sugrađani ne osjećaju sigurno, nije Francuska – napisao je predsjednik Emmanuel Macron na društvenim mrežama ove nedjelje, davši pritom podršku skupu, unatoč tome što je bio spriječen i sam se pridružiti povorci.

Najavio je da njegova vlada neće tolerirati nikoga tko i sam ne pokaže toleranciju.

image
Thomas Samson/Afp
image
Thomas Samson/Afp
image

Marine Le Pen

Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Podsjetimo, francuski predsjednik Emmanuel Macron ovoga je vikenda uputio i prvu otvorenu kritiku izraelskoj vladi zbog prevelikog broja civilnih žrtava u Gazi, čime se pridružio rastućem popisu zapadnih saveznika Izraela koji vrše pritisak na Tel Aviv da obustavi napad i sjedne za pregovarački stol.

Gradovi diljem svijeta posljednjih tjedana održavaju sve učestalije propalestinske prosvjede, čime svojim državnicima signaliziraju da poduzmu korake u obuzdavanju civilnih žrtava u Gazi.

Ove je subote u Londonu više od 300.000 prosvjednika izašlo na ulice s tim ciljem, a isti su skupovi ovoga vikenda održani i u Barceloni, Bruxellesu, Parizu te Frankfurtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:39