U GRANICAMA IZ 1967.

Bura u Sloveniji zbog priznanja Palestine: Sve je trebalo biti formalnost, onda je Janšin potez zakomplicirao stvari

Donošenje odluke o priznanju Palestine odgođeno je za barem mjesec dana

Janez Janša

 Goran Mehkek/Cropix

Konzervativna opozicija u Sloveniji spriječila je glasanje na kojem je ta zemlja trebala službeno priznati palestinsku državu.

Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše podnijela je prijedlog za raspisivanje savjetodavnog referenduma uz obrazloženje da bi se "građani trebali izjasniti o tako važnom pitanju koje bi moglo imati ozbiljne posljedice za Sloveniju".

image

Zastava Palestine

Pedro Pardo/Afp

Zbog toga je donošenje odluke o priznanju Palestine odgođeno za barem mjesec dana. Parlament će o Janšinom prijedlogu glasati na sljedećoj sjednici, 17. lipnja. Taj će prijedlog vrlo vjerojatno biti odbijen jer oporba nema dovoljno ruku, što znači da će se glasanje o priznanju Palestine održati 8. srpnja, na posljednjoj sjednici prije ljetne stanke.

image

Robert Golob

Ludovic Marin/Afp

Glasanje o priznanju Palestine je trebalo biti formalnost jer je jednostavna većina dovoljna da se tekst usvoji, a vladajuća koalicija lijevog centra ima 51 od 90 mjesta u parlamentu.

Prijedlog odluke vlade o priznanju Palestine kao neovisne i suverene države je ranije podržao Odbor za vanjsku politiku. Za je glasalo devet članova odbora, a protiv su bila tri člana SDS-a.

Premijer Robert Golob pojasnio je da je riječ o priznanju Palestine u granicama iz 1967., odnosno u granicama koje bi uključene strane dogovorile budućim mirovnim sporazumom.

Oni koji su podržali prijedlog objasnili su da je slovensko priznanje Palestine kao samostalne i suverene države jedini ispravan način potpore miru, stabilnosti i sigurnosti u regiji te postizanju dvodržavnog rješenja.

Međutim, oporbene stranke SDS i NSi (Nova Slovenija - Kršćanski demokrati) kritične su prema prijedlogu o priznanju Palestine, tvrdeći da je riječ o predizbornom potezu uoči europskih izbora.

Skupina 24 zastupnika SDS-a tvrdi da odluka vlade o priznanju Palestine Sloveniji nanosi dugoročnu štetu "jer daje podršku terorističkoj organizaciji Hamas". Slične izraze koriste i članovi izraelske vlade dok govore protiv Palestine.

image

Janez Janša

Goran Mehkek/Cropix

Državni tajnik za međunarodne poslove u kabinetu predsjednika vlade Vojko Volk je potez SDS-a nazvao očekivanim, rekavši da je legitiman, ali ne i opravdan.

Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon pitala se je li odluka SDS-a izražavanje simpatija prema aktualnoj izraelskoj vlasti, koja nije spremna pregovarati o trajnom prekidu vatre, oslobađanju talaca i jačanju humanitarne pomoći. "Ako netko ima iskrenu namjeru zagovarati mir, mora se zalagati i za dvodržavno rješenje", rekla je Fajon.

Dok je bio premijer, Janša je održavao bliske odnose s Benjaminom Netanyahuom, a izraelski premijer iskoristio je te simpatije da bi proširio podršku Izraelu među zemljama srednje i istočne Europe.

I nakon što je prešao u opoziciju, Janša je nastavio održavati dobre odnose s Netanyahuom te je u veljači posjetio Izrael, gdje se susreo s brojnim izraelskim dužnosnicima. Taj je posjet izazvao brojne reakcije u vladi, koja ga je optužila da vodi paralelnu vanjsku politiku i time šteti ugledu Slovenije.

image

Tanja Fajon

Peter David Josek/Afp

Palestinu su prošlog tjedna priznale Norveška, Irska i Španjolska, čime su se pridružile grupi od 140 država svijeta koje su to ranije učinile, a koje vjeruju da bi priznanje moglo izvršiti pritisak na izraelske vlasti da konačno sjednu za pregovarački stol.

Slovenija je 2014. umalo priznala neovisnu palestinsku državu, ali je parlament na kraju odbio usvojiti taj prijedlog. Janšina stranka, u to vrijeme također u oporbi, jedina se protivila podršci palestinskoj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 12:41