TISUĆE NA ULICAMA

BUNA U EGIPTU Zapaljeni uredi Muslimanskog bratstva: 'Morsi se proglasio novim egipatskim faraonom'

 AFP

Na ulicama brojnih egipatskih gradova izbili su prosvjedi nakon što je predsjednik Mohamed Morsi izdao ustavotvornu deklaraciju koja, među ostalim, proširuje njegove ovlasti.

Novi zakon štiti Ustavotvornu skupštinu od raspuštanja i propisuje kako se niti jedna odluka izvršnih vlasti ne smije poništiti, a usto je smijenjen glavni državni tužitelj. Nalaže se ponavljanje suđenja osobama optuženima za nasilje i ubojstva prosvjednika tijekom revolucije u Egiptu pa bi suđenje moglo biti ponovljeno i samom bivšem predsjedniku Hosniju Mubaraku.

‘Postavio se iznad suda’

“Morsi je svu moć u državi stavio u svoje ruke i proglasio se novim egipatskim faraonom. To je velik udarac za revoluciju i mogao bi imati velike posljedice”, napisao je jedan od vodećih egipatskih političara Mohamed ElBaradei na Twitteru u komentaru vijesti. Bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju i dobitnik Nobelove nagrade i sam je razmišljao o kandidaturi za predsjednika Egipta.

Naime, egipatska Ustavotvorna skupština u iduća bi dva mjeseca trebala napraviti nacrt novog egipatskog Ustava. Deklaracija je sada štiti od eventualne sudske odluke koja bi dovela do njena raspuštanja dok se ne izabere novi parlament. Ranije je skupština raspuštena. Također, zakoni ili deklaracije koje je odobrio predsjednik u razdoblju od njegove inauguracije do izbora novog parlamenta ne mogu biti poništeni.

Morsija su oponenti nazvali islamistom koji pokušava preoteti revoluciju i nametnuti svoju islamističku viziju zemlje. No, političar stranke Muslimanska braća tvrdi da je cilj novih mjera pogurnuti Egipat prema demokraciji i okončati zastoj koji traje od svrgavanja Hosnija Mubaraka u veljači 2011. godine.

- Predsjednik smatra da moramo izići iz boce bez slamanja vrata - izjavio je njegov glasnogovornik Jaser Ali.

Strah od nasilja

No, opozicija se ne slaže. U nekoliko egipatskih gradova uz Sueski kanal i u Aleksandriji zapaljena su sjedišta Muslimanske braće, a najmanje 15 osoba je ozlijeđeno u sukobima diljem zemlje. Pristaše Muslimanske braće i Morsijevi protivnici sukobili su se na jugu zemlje, a nekoliko se tisuća prosvjednika okupilo i na središnjem trgu u Kairu, Tahriru, poznatom kao srcu revolucije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u četvrtak ElBaradei je sa Samehom Ašurom, šefom udruženja odvjetnika, i drugim opozicijskim vođom Amrom Musom optužio Morsija za “monopolizaciju triju grana vlasti” te “potpuno sakaćenje neovisnosti sudstva”.

Pozvali su sve Egipćane da prosvjeduju protiv takvog poteza.

Iako je Mubarak svrgnut prije godinu i pol, Egipat se i dalje bori s tranzicijom prema demokraciji. Vijesti o prosvjedima i sukobima u njegovim gradovima i dalje stižu, a često ima i poginulih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:21