GOLEMI POŽAR

BUKTINJA U SKLADIŠTU GORIVA, CRNI DIM NAD KIJEVOM Stanovništvo evakuirano: 'Ovako nešto ne pamtimo još od 60-ih'

 AFP

Zbog velikog požara koji je u ponedjeljak navečer izbio u skladištu goriva u mjestu Kriačkom blizu Kijeva te zahvatio 17 spremnika s gorivom, ukrajinske su vlasti u utorak bile prisiljene evakuirati sve civile iz tog područja, ali srećom vatrogasci su poslijepodne ugasili vatru koja je prijetila i vojnoj zračnoj bazi, pišu agencije.

Najmanje je jedan zaposlenik skladišta smrtno stradao od posljedica eksplozije, a 14 je osoba s ozljedama prebačeno u bolnicu.

Četiri osobe u teškom su stanju jer im opekline prekrivaju oko 90 posto površine tijela.

Cijelo područje obavija gusti crni dim, a nadlijeće ga helikopter. Požar je zahvatio i obližnju šumu. U njegovu gašenju sudjeluje nekoliko stotina vatrogasaca, a angažirano je i oko 1500 vojnika, pripadnika nacionalne garde.

Ukrajina ne pamti takav požar još od 60-ih godina, kazao je načelnik vatrogasne službe za kijevsku regiju, Valerij Boris, upozorivši na to da su za vrijeme izgradnje naftnih postrojenja prekršena pravila jer su spremnici postavljeni preblizu jedni drugima.

FOTOGALERIJA: Požar u skladišu goriva u Ukrajini

"Odlučeno je da se iz ugroženog područja koje se proteže na oko dva kilometra evakuiraju svi civili te da se pripremi evakuacija ljudi iz područja promjera oko 10 kilometara u slučaju da se požar nastavi širiti ovakvom brzinom", rekao je šef službe za izvanredna stanja Mikola Ščečkin.

Općinsko vijeće susjednoga grada Vasilkiva trudnicama i djeci savjetovalo je da obavezno napuste "opasnu zonu", a ostalim stanovnicima da ne izlaze iz svojih domova.

Zbog ozbiljnosti situacije na mjesto događaja otputovali su ministar obrane Stepan Poltorak i šef Vijeća na za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksandr Turčinov kako bi pomogli u koordiniranju posla spasilaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 01:37