ZLOPORABA OVLASTI

Bugarski Watergate: optužen bivši ministar unutarnjih poslova

 Screenshot:Youtube

Bivši bugarski ministar unutarnjih poslova optužen je ovaj tjedan za zloporabu ovlasti u skandalu oko prisluškivanja političkih protivnika vlasti koji je obilježio parlamentarne izbore u svibnju.

Cvetan Cvetanov, visoki dužnosnik sada oporbene stranke GERB, optužen je da nije dovoljno nadzirao svoje podređene kada je bio ministar, dopustivši im nezakonito prisluškivanje političara i poslovnih ljudi. Bude li proglašen krivim, mogao bi dobiti osam godina zatvora.

Skandal, prozvan "bugarskim Watergateom", bio je jedna od najvažnijih tema predizborne kampanje ovog proljeća, umanjio je potporu GERB-u i pridonio dolasku socijalista na vlast.

Nanio je također novi udarac toj zemlji, najsiromašnijoj u Europskoj uniji, koju Bruxelles često kritizira zbog slabog napretka u poštivanju vladavine prava i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Cvetanov odbacuje sve optužbe i tvrdi da nije znao da su djelatnici ministarstva unutarnjih poslova nezakonito prisluškivali telefone ili da su prekršili pravila. "Ne osjećam se krivim", rekao je novinarima, prije podizanja optužnice u srijedu.

Tužiteljstvo je pokrenulo istragu nakon što im je dojavljeno da policija nezakonito prisluškuje više od 100 političara i poslovnih ljudi.

U travnju je objavilo da će podignuti optužnicu protiv Cvetonova, ali nakon izbora 12. svibnja jer kao kandidat za parlament ima imunitet od progona.

Cvetanov je osvojio zastupničko mjesto, ali se prošli tjedan dragovoljno odrekao imuniteta.

Tužiteljstvo je već optužilo četvoricu drugih dužnosnika ministarstva unutarnjih poslova za zloporabu ovlasti u tom slučaju.

GERB, najveća politička stranka u zemlji, odstupio je s vlasti nakon masovnih prosvjeda u veljači zbog niskog životnog standarda i korupcije.

Stranka je na izborima osvojila najviše glasova, ali ne dovoljno da bi osnovala vladu, a nijedna druga stranka nije s njom htjela koalirati. Manjinska vlada stručnjaka i političara uglavnom s ljevice, koju podržavaju socijalisti i njihovi turski saveznici (MRF), preuzela je dužnost krajem svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 03:17