JAPANSKE ‘MJERE‘

Broj rođene djece strmoglavo pada, vlada u očaju smislila novi plan: ‘Unesite podatke i pustite AI da riješi ostalo‘

Silazni trend ubrzao se posljednjih godina zbog čega broj umrlih već godinama nadmašuje broj rođenih

Ilustracija

 Takahiro Igarashi/Image Source Via Afp

Stopa fertiliteta u Japanu dugi niz godina strmoglavo pada te je sad dosegla rekordno nisku razinu. Vlada se svim snagama bori kako bi to spriječila daljnji pad, a najnovija među mjerama je pokretanje aplikacije za upoznavanje, prenosi CNN.

Nacija koja broji 123,9 milijuna ljudi prošle je godina zabilježila samo 727.277 rođenih, stoji na stranicama Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi. Stopa fertiliteta, odnosno prosječan broj rođenja po ženi, pala je s 1,26 na 1,20, a da bi populacija ostala stabilna potrebna joj je stopa od 2,1.

Sve iznad toga dovest će do povećanja populacije, s velikim udjelom djece i mladih kao što je to slučaj u Indiji i mnogim afričkim zemljama. U Japanu je stopa nataliteta već pola stoljeća znatno ispod te stabilne oznake od 2,1.

Silazni trend ubrzao se posljednjih godina zbog čega broj umrlih već godinama nadmašuje broj rođenih i uzrokuje smanjenje ukupne populacije. Ostavilo je to dalekosežne posljedice za japansku radnu snagu, gospodarstvo, sustav socijalne skrbi i društvo.

U 2023. zemlja je zabilježila 1,57 milijuna umrlih što je dvostruko veća brojka od one rođenih. Nema baš niti sreće u braku u Zemlji izlazećeg sunca, u prošloj godini broj sklopljenih brakova pao je za 30.000, a broj razvoda je porastao.

Stručnjaci tvrde kako će se trend nastaviti barem nekoliko desetljeća te da je u određenoj mjeri nepovratan zbog strukture stanovništva. Naime, čak i kad bi Japan sutra povećao svoju stopu fertiliteta, broj stanovnika će padati dok se ne uravnoteži omjer mladih i starijih osoba.

Ipak, vlada pokreće nove mjere kako bi ublažila situaciju. Povećan je broj vrtića, roditeljima se nude stambene subvencije, a u nekim gradovima parove se doslovno plaća kako bi imali djecu. Najnovija mjera je pokretanje vladine aplikacije za upoznavanje koja je u ranoj fazi testiranja i bit će u potpunosti operativne kasnije ove godine.

Od korisnika se traži da riješe test kojim će se uspoređivati njihove rezultati s rezultatima potencijalnih partnera. Nakon toga na scenu stupa umjetna inteligencija koja će spajati ljude uzimajući u obzir sve parametre. Korisnici moraju biti samci stariji od 18 godina sa željom da se vjenčaju, a uvjet je također da rade ili stanuju u Tokiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 19:49