NAFTNA MRLJA

British Petroleum priznao da u more curi puno više od 5000 barela dnevno

Vrijednost dionica BP-a pala je za 4,3 posto nakon optužbi za zataškavanje količine nafte koja curi u more
A fish jumps near workers laying protective oil booms near Pass a Loutre, Louisiana May 20, 2010. For nearly a month, roughly 5,000 barrels (210,000 gallons/795,000 liters) of oil per day have been gushing from BP's broken Deepwater oil well situated in the Gulf of Mexico, in what could be named the worst oil spill in U.S. history. REUTERS/Lee Celano (UNITED STATES - Tags: DISASTER ENVIRONMENT)
 Reuters

LONDON - I dalje na zasluženom udaru javnosti i vlasti, korporacija BP provela je dan opravdavajući se da nije lagala o količini nafte koja curi iz potonule naftne platforme u Meksički zaljev , nakon što je optužena da je objavila lažne podatke.

Naime, BP je u četvrtak priznao da uz pomoć umetnute cijevi usisava oko 5000 barela nafte dnevno, što je ista količina nafte za koju je prije tvrdio da istječe nakon kobne nesreće.

BP tvrdi da su procjene drugih izvora pogrešne jer su izračuni vršeni na temelju krivih podataka o promjeru oštećene cijevi te da podaci upućuju na to da se 50 posto curenja odnosi na plin.

- Naravno, prva je procjena oduvijek tek gruba procjena - izjavio je glasnogovornik BP-ja nakon što su se sumnjičavcima pridružili i američki vladini dužnosnici, uzrujani činjenicom da je gusti sloj nafte zagadio obalu Louisiane i pogodio njezin osjetljiv, krhak i bogat ekosustav.

BP je istaknuo da je u procesu “opskrbljivanja američkih vladinih stručnjaka” sa svim zatraženim informacijama. Objasnili su kako videosnimci u realnom vremenu s kilometar i pol dubokog epicentra potencijalno najveće američke ekološke katastrofe nisu bili odmah dostupni na internetu zbog “tehničkih problema”. Borce za zaštitu okoliša sigurno je razveselila vijest da je vrijednost dionica BP-ja danas pala za 3,4 posto nakon novih optužbi za prikrivanje istine koje su iznesene na račun te tvrtke.

Statoil evakuirao naftnu platformu

OSLO - Norveška energetska kompanija Statoil izvijetila je da je evakuirala devedestak radnika s platforme Gullfaks C u Sjevernom moru nakon što su promjene u tlaku bušotine prouzročile pogrešku na jednom od dva sigurnosna ventila. Udruga za zaštitu okoliša Bellona izjavila je da je situacija “vrlo kritična”. “Nema istjecanja i nema ozlijeđenih”, rekao je glasnogovornik Statoila Gisle Johanson. “Situacija na platformi je stabilna i planiramo daljnje operacije za njezino normaliziranje”, dodao je Johanson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 03:31