‘POTPUNO POGREŠNO‘

Britanski premijer Sunak: Farageova tvrdnja o ruskoj invaziji ‘samo ide na ruku Putinu‘

Farage je u intervjuu za BBC ustvrdio da je Zapad izazvao ovaj rat

Rishi Sunak 

 Leon Neal/Afp

Tvrdnja čelnika Reformističke stranke Ujedinjenog Kraljevstva Nigela Faragea da je Zapad isprovocirao invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu "potpuno je pogrešna i samo ide na ruku Putinu", rekao je u subotu britanski premijer Rishi Sunak.

Farage je u intervjuu za BBC "Panoramu" ustvrdio da je Zapad "izazvao ovaj rat", povlačeći poveznicu između širenja NATO-a i Europske unije u posljednjim desetljećima i sukoba u istočnoj Europi.

Na upit novinara o izjavama tijekom predizborne kampanje u Londonu, uoči općih izbora koji se u Britaniji trebaju održati 4. srpnja, Sunak je rekao: "Ono što je rekao bilo je potpuno pogrešno i samo ide na ruku Putinu."

Sunak je dodao: “To je čovjek (Putin) koji je rasporedio nervni otrov na ulice Britanije, koji sklapa poslove sa zemljama poput Sjeverne Koreje, a ova vrsta opravdanja opasna je za sigurnost Britanije, sigurnost naših saveznika koji se oslanjaju na nas i samo dodatno ohrabruje Putina”.

image

Nigel Farage

Oli Scarff/Afp

Sunakove kritike uslijedile su nakon kritika njegova bivšeg ministra obrane, Bena Wallacea koji je sugerirao da čelnik desničarske i populističke Reformističke stranke ne razumije "stvarni svijet" politike.

Britanski ministar unutarnjih poslova James Cleverly optužio je Faragea da "ponavlja Putinovo podlo opravdanje za brutalnu invaziju na Ukrajinu".

U intervjuu za BBC One u petak, Farageu je postavljeno pitanje o njegovu stavu o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Odgovorio je: "Rekao sam da mi se ne sviđa kao osoba, ali sam mu se divio kao političaru jer je uspio preuzeti kontrolu nad vođenjem Rusije."

Putin neprekidno obnaša dužnost ili ruskog predsjednika ili premijera od 1999., s izborima koji su opisani kao "namješteni".

Farage, bivši član Europskog parlamenta, također je rekao: "Dobro, reći ću vam ono što ne znate, ustao sam u Europskom parlamentu 2014. i rekao sam, citiram, bit će rata u Ukrajini".

"Zašto sam to rekao? Bilo mi je očito da stalno širenje NATO-a i Europske unije prema istoku daje razlog ovom čovjeku da ruskom narodu kaže, ponovno idu na nas i idu u rat. "

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 14:24