SKUPA PARASOMNIJA

Britanka se našla u nevjerojatnim problemima zbog mjesečarenja: ‘Nagomilala sam silne dugove‘

Sve je eskaliralo kada je svoje osobne financijske podatke otkrila prevarantima putem tekstualne poruke

Ilustracija

 Antonio Guillen Fernández/panthermedia/profimedia/Antonio Guillen Fernández/panthermedia/profimedia

Mjesečarenje je relativno česta pojava, no da netko u snu naručuje preko interneta i tako troši velike količine novca, ne čuje se baš često.

Britanka Kelly Knipes (42) iz Basildona u Essexu kupovala je online i tako potrošila 3.000 funti, odnosno oko 4.500 eura. No, toga se uopće ne sjeća jer je tijekom kupovine - spavala, piše Fenix Magazin.

Mjesečariti je počela 2006. godine nakon rođenja svog prvog djeteta.

Tijekom godina, Knipes su stizali paketi koje je naručila u snu. Bilo je tu raznih stvari: plastični košarkaški teren, limenke s bojom, knjige, posudice za sol i papar, dječja kućica za igru, hladnjak, stolovi i stotine Haribo slatkiša.

– Nagomilala sam silne dugove. Problem je bio to što nikada nisam morala unijeti podatke o svojoj kreditnoj kartici jer je sve bilo pohranjeno na mom mobitelu, rekla je.

Sve je eskaliralo kada je svoje osobne financijske podatke otkrila prevarantima putem tekstualne poruke.

– Kada sam se probudila, shvatila sam da su mi skinuli 250 funti s računa, rekla je.

Kelly je uspjela vratiti novac od banke, ali učinjeno je još pet pokušaja da se s njezina računa podignu različiti iznosi novca pa su joj nekoliko puta morali blokirati kartice.

Kelly misli da je poremećaj uzrokovan njezinom apnejom zbog koje prestaje disati dok spava, a njezin mozak se djelomično probudi i dopušta joj da radi razne stvari dok još spava.

Mjesečarenje ili parasomnija se može javiti tijekom bilo koje faze sna. Riječ je o neugodnom, ali bezopasnom poremećaju koji je teško iskorijeniti.

Povremene parasomnije ne zahtijevaju liječenje, ali ako je riječ o težim oblicima potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 23:30