POGIBIJA U ALPAMA

Britanka i njezin sin poginuli na francuskom skijalištu: ‘Lavinu su izazvali drugi skijaši!‘

Instruktor koji je bio s njima zapeo je ispod snijega, ali je srećom nosio detektor i brzo je pronađen

Skijanje, ilustracija

 Damir Skomrlj/Cropix

Britanska turistkinja i njen sin, poginuli su u srijedu u francuskim Alpama nakon lavine u planinskom lancu Mont Blanc.

Bili su dio grupe koja je navodno skijala izvan označenih staza s instruktorom u blizini skijališta Saint-Gervais-les-Bains, kad ih je zahvatila lavina široka 400 metara, prenosi The Guardian.

Prema informacijama ureda javnog tužitelja u Bonnevilleu, 54-godišnja žena i njen 22-godišnji sin bili su na skijanju s ostatkom obitelji.

Instruktor koji je bio s njima zapeo je ispod snijega, ali je srećom nosio detektor i brzo je pronađen. Zadobio je lakše ozljede, a ostatak obitelji preminulih je uspio pobjeći.

Vjeruje se da je lavinu pokrenula grupa skijaša na gornjem dijelu staze, ali pokrenuta je i istraga kako bi se sa sigurnošću utvrdile okolnosti njihove smrti.

Jean-Luc Boch, predsjednik Udruge skijaša, rekao je da ne postoji skijanje izvan staza bez rizika.

- Rizik postoji čak i ako ste u pratnji profesionalaca, vodiča, instruktora skijanja. Nikad ne zaboravite da je u planinama sigurnost najvažnija i da morate biti izuzetno oprezni. Planine su, kao i mora, uvijek jače od nas - zaključio je.

U još jednoj nesreći, 31-godišnji planinar koji je napustio stazu u planini Écrins, kako bi bolje vidio obližnju divokozu, preminuo je nakon pada s visine od 500 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:24