SUSTAV RFDEW

Britanci predstavili novo moćno oružje: ‘Evo što napravi dronovima! I to u samo jednom udaru...‘

Sa cijenom od samo 1 eurocent po udaru, ova vojna tehnologija je iznimno isplativa alternativa tradicionalnim projektilima

RFDEW sustav

 / Swns/swns/profimedia// Swns/swns/profimedia

Britanska vojska po prvi put u uporabu stavlja novo radiovalno oružje koje može uništiti čitave rojeve bespilotnih letjelica jednim udarom. Radiofrekvencijski usmjereno energetsko oružje (RFDEW) emitira razorne radiovalove prema vozilima i dronovima, a efekt je takav da radiovalovi prže elektroniku iznutra.

S dometom od nešto više od 1,5 kilometara, ovo radio oružje se može koristiti na kopnu, zraku i na moru, košta tek 10 penija (1 eurocent) po udaru, kako piše The Telegraph. No, planira se daljnji razvoj kako bi se povećao domet ovog oružanog sustava.

To je posljednja najava nove vojne opreme koju britansko ministarstvo obrane planira uvesti u uporabu nakon što je premijer Rishi Sunak obećao povećati britansku obrambenu potrošnju na 2,5 posto BDP-a do 2030. godine.

Ranije ovog tjedna Telegraph je objavio da će Kraljevski marinci dobiti do šest novih višenamjenskih brodova za podršku (MRSS) kao dio novih 75 milijardi funti izdvajanja za obranu. Posade brodova će moći lansirati dronove i koristiti lasersko oružje, kao što je DragonFire, ranije predstavljeni sustav koji ispaljuje lasersku zraku velike snage koja može obarati projektile (jedno ispaljenje zrake također je jeftino i iznosi 10 funti, op.a.).

image

RFDEW sustav

/ Swns/swns/profimedia// Swns/swns/profimedia

Izvori iz ministarstva kažu da je nova tehnologija isplativa alternativa tradicionalnim projektilima. Ova radio tehnologija se može montirati na različite prijevozne platforme i vozila, a koristi mobilni izvor energije za proizvodnju impulsa radiofrekventne energije u snopu koji može ili ispaliti niz hitaca na jednu metu ili se proširiti da pogodi niz ciljeva. Visoka razina automatizacije, pak, znači da sustavom može upravljati jedna osoba.

Novi sustav bit će podvrgnut opsežnim testiranjima koja će provesti britanski vojnici tijekom ljeta, a obrambeni izvori sugeriraju da bi se mogao koristiti za zaštitu i obranu ključnih resursa i baza u Velikoj Britaniji.

"Već jesmo sila na koju treba računati u znanosti i tehnologiji, a inovacije poput RFDEW-a ne samo da čine naše osoblje smrtonosnijim i bolje zaštićenim na bojnom polju, nego i čine Veliku Britaniju svjetskim liderom kada je inovativna vojna oprema u pitanju", rekao je James Cartlidge, šef nabave obrambene opreme. "Rat u Ukrajini pokazao nam je važnost raspoređivanja sustava bez posade, ali moramo biti u stanju obraniti se i od njih. Kako budemo povećavali troškove obrane u nadolazećim godinama, naša strategija obrambenih bespilotnih letjelica osigurat će da budemo na čelu ove evolucije ratovanja", rekao je.

image

Lasersko oružje DragonFire

British Defence Ministry/zuma Press/profimedia/British Defence Ministry/zuma Press/profimedia

Sustav razvija zajednički tim iz Laboratorija za obrambenu znanost i tehnologiju (Defence Science and Technology Laboratory - DSTL), znanstvenog odjela unutar sustava obrane i sigurnosti te Defense Equipment & Support, obrambena organizacija unutar ministarstva obrane, koji rade s britanskom industrijom u okviru projekta Hersa.

"Ovi sustavi koji predstavljaju promjenu igre donijet će odlučujuću operativnu prednost Oružanim snagama Ujedinjene Kraljevine, spašavajući živote i uništavajući smrtonosne prijetnje. Sposobnosti svjetske klase, kao što je ova, moguće su samo zahvaljujući desetljećima istraživanja, stručnosti i ulaganja u znanost i tehnologiju u DSTL-u i našim partnerima u britanskoj industriji", rekao je izvršni direktor DSTL-a Paul Hollinshead.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 23:29