VELIKA NESTAŠICA

Britanci odlučili osjetno povećati naknade, evo koliko će novca odsad dobijati donatori jajnih stanica i sperme

Otprilike jedno od 170 djece rođene godišnje u Ujedinjenom Kraljevstvu začeto je pomoću doniranog genetskog materijala

Proces umjetne oplodnje

 Andriy Bezuglov/Alamy/profimedia

Ujedinjeno Kraljevstvo je uslijed velike nestašice u zemlji odlučilo povećati naknade za žene koje doniraju jajne stanice i za muškarce koji doniraju spermu, piše BBC.

Tako će žene za doniranje dobiti 986 funti, umjesto dosadašnjih 750, a muškarcima će svaki posjet klinici biti plaćen 55 funti, u odnosu na dosadašnjih 45 funti. S obzirom da je nezakonito platiti nekome da donira spermu ili jajne stanice, ovim se naknadama zapravo plaćaju troškovi i izdaci donatora.

Donacija jajnih stanica je invazivna medicinska procedura koja nosi više rizika i potrebno je više posjeta klinici tijekom jednog ciklusa. Uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju upozorila je da se ovima ne plaća ljudima za doniranje.

‘Postoje vrlo dobri razlozi koji stoje iza odluke da donacija bude altruističan čin‘, navodi se. ‘Na primjer, financijski poticaj može utjecati na sigurnost pacijenata i budućeg djeteta, ako zbog novca ljudi daju neistinite podatke o svom zdravlju ili genetici kako bi uspješno donirali. Novi iznosi naknada imaju za cilj zadržati te vrijednosti, ali i uvažiti da su troškovi porasli od 2011. godine.‘

Visina naknada će se sada preispitivati ​​svakih deset godina ili kada inflacija poraste za 10 posto. Otprilike jedno od 170 djece rođene godišnje u Ujedinjenom Kraljevstvu začeto je pomoću doniranog genetskog materijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:29