VELIKA ŠKRTICA

Britanci izračunali koliko struje godišnje troši osam uređaja: Ne isplati se štedjeti stavljanjem uređaja u stand-by

‘Godišnja ušteda iznosi 207,94 kune, što baš i nije neka drastična razlika za kućni budžet‘

U analizu su ušli TV, Blu Ray player, Soundbar, bežični zvučnici, TV streamer, radio, gramofon i pametna utičnica

 Daniel Reinhardt/Dpa Picture-alliance Via Afp

Isplati li se doista, kao što to neki savjetuju, struju štedjeti tako da potrošači uređaje prebacuju u stand-by mod, umjesto da ih drže upaljene?

Britanci kažu da to jednostavno nema smisla - njihova udruga za zaštitu potrošača Which testirala je razliku između potrošnje osam uređaja u stand-byu u odnosu na to kad su normalno upaljeni, a test je pokazao da godišnja ušteda iznosi 24,18 funti, odnosno 207,94 kune, što baš i nije neka drastična razlika za kućni budžet.

U analizu su ušli TV, Blu Ray player, Soundbar, bežični zvučnici, TV streamer, radio, gramofon i pametna utičnica, a najveća godišnja razlika zabilježena je kod bežičnih zvučnika koji godišnje u stand-byu potrošača stoje 51,6, a ako su uključeni, 90,64 kune.

Velike uštede neće se ostvariti ni ako potrošači paze koliko dugo na punjaču drže mobitel ili laptop.

Čak i ako ga na punjenju ostave cijelu noć, takvo neracionalno punjenje stajat će godišnje 14 kuna, a za laptop 66 kuna.

Najjeftiniji način punjenja mobitela bit će ako ga potrošač na punjač stavi kad je na 30 posto baterije te puni do 80 posto, dok će kod punjenja laptopa po istoj metodi godišnja ušteda biti manja od osam kuna.

Ako baš inzistirate na isključivanju uređaja, Britanci savjetuju da nikad ne isključujete wireless ruter, što bi moglo utjecati na internetsku brzinu, kao ni printer. Naime, dok ga ne koristite, on ipak treba ostati priključen na struju kako bi si mogao očistiti glavu.


Imate prijedlog za veliku škrticu?
Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image

Velika škrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:20