NORVEŠKI MONSTRUM

Breivikovi bivši prijatelji: Odjednom se odvojio od svih i operirao nos kako bi više nalikovao na arijevca

Breivik je ranije potvrdio kako je bio na takvoj operaciji, ali je tada istaknuo kako se na nju odlučio nakon što ga je 'napao jedan Pakistanac i slomio mu nos'
 AP

Anders Behring Breivik naglo se izolirao od svih svojih prijatelja i postao drugačiji, svjedočio je u utorak bivši prijatelj norveškog masovnog ubojice.

U svom je iskazu rekao kako je Breivik postao 'mnogo ozbiljniji te više nije bio društven kao ranije' te je dodao kako mu se u to vrijeme činilo da je njegov prijatelj izgubio 'životnu radost'.

Njegov drugi prijatelj koji je također svjedočio rekao je kako ga je u to vrijeme posebno zabrinjavao Breivikov izgled. Ispričao je kako se podvrgnuo plastičnoj operaciji nosa kako bi 'što više nalikovao na arijevca'. Breivik je ranije potvrdio kako je bio na takvoj operaciji, ali je tada istaknuo kako se na nju odlučio nakon što ga je 'napao jedan Pakistanac i slomio mu nos'. Prijatelj je rekao kako se ne sjeća da mu je Breivik spominjao bilo kakvu tučnjavu ili napad na njega.

Dodao je i kako je od 2006. Breivik naglo postao opsjednut politikom i imigrantima, a 'sve je političare nazivao multikulturalistima'. Ta je promjena nastupila, kazao je svjedok, nakon što se vratio živjeti kod majke.

Na klupi za svjedoke našla su se u utorak četiri bivša Breivikova prijatelja. Zatražili su da ostanu anonimni te da se za vrijeme njihova svjedočenja Breivika makne iz iste prostorije. Njihov je zahtjev odobren, pa je on njihove iskaze pratio iz obližnje sobe.

Sva četiri svjedoka Breivika su, prije navedenih promjena, opisala kao 'tolerantnog čovjeka koji nije izazivao nevolje'. Dodali su i kako ranije nije iznosio nikakve ekstremne političke stavove, piše BBC.

Podsjetimo, Anders Behring Breivik je 22. srpnja prošle godine krenuo u manijakalni pohod u kojem je život izgubilo 77 ljudi. Prvo je u središtu Osla postavio bombu koja je ubila 8 ljudi, a onda je krenuo na otok Utoyu te je tamo sam smaknuo 66 ljudi, uglavnom studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 01:17