ČEKA SE PRESUDA

Breivikova obrana tražila da ga se proglasi uračunljivim: 'Zaštita Europe od islamizacije je njegov politički stav, ne rezultat bolesti'

Čak i ako ga proglase mentalno sposobnim, Breivik bi mogao dobiti maksimalnu zatvorsku kaznu od 21 godine, koja bi mogla biti produžena ako i dalje bude smatran opasnim za okolinu
 AP

OSLO - Zadnjeg dana suđenja norveškom neonacistu Andersu Behringu Breiviku zbog pokolja u kojem je ubio 77 ljudi, njegovi odvjetnici zatražili su da ga sud proglasi uračunljivim. Tvrdili su da je Breivik politički militant vođen ekstremno desnom ideologijom , a ne psihički bolesna osoba koja pati od halucinacija.

Otkako je 32-godišnji Breivik priznao da je 22. srpnja u Oslu postavio bombu te na otoku Utøyi pucao na ljevičarsku mladež, njegovo mentalno stanje bilo je u fokusu suđenja. Dva su tima psihijatara došla do suprotnih zaključaka: prvi mu je dijagnosticirao paranoidnu shizofreniju, a drugi je odlučio da ne boluje od psihoze, iako ima narcisoidni i asocijalni poremećaj. O odluci suda o Breivikom mentalnom stanju ovisit će i kazna.

Tužiteljstvo je u završnoj riječi u četvrtak tražilo da se Breivika proglasi neuračunljivim i zatvori u psihijatrijsku bolnicu - vjerojatno do kraja života. Branitelj Geir Lippestad u petak je pak rekao da, kada njegov klijent tvrdi da Norvešku i Europu želi zaštiti od islamizacije, to nije rezultat bolesti, nego je je riječ o njegovim političkim stavovima, pa je zatražio da se Breivika pusti na slobodu ili osudi na kratku zatvorsku kaznu. Ipak, analitičari procjenjuju da bi, čak i ako ga proglase mentalno sposobnim, Breivik mogao dobiti maksimalnu zatvorsku kaznu od 21 godine, koja bi mogla biti i produžena ako i nakon nje bude smatran opasnim za okolinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 23:30