MONSTRUOZNI UBOJICA

Breivik privremeno prebačen u drugi zatvor: Bit će izoliran od ostalih zatvorenika

Norveška je u nedjelju komemorativnim svečanostima obilježila godišnjicu Breivikovih krvavih napada
 AP

OSLO - Norvežanin Anders Behring Breivik koji je u srpnju prošle godine u Norveškoj poubijao 77 osoba privremeno je prebačen u novi zatvor, dok se u zatvoru u kojem se inače nalazi obavljaju radovi, objavile su u utorak zatvorske vlasti.

- Zatražili smo stanku, kazao je Knut Bjarkeid, direktor zatvora visoke sigurnosti Ila, u blizini Osla, gdje je Breivik proveo većinu vremena otkako je uhićen na dan ubojstava.

- Ovaj transfer je učinjen uglavnom zbog radova unutar zatvora te zbog osoblja, dodao je, ističući da je jedan od razloga za premještaj bilo i pitanje sigurnosti.

Za sada nije poznato koliko će Breivik vremena provesti u zatvoru Skien, koji se nalazi oko 130 kilometara jugozapadno od Osla.

Norveška je u nedjelju komemorativnim svečanostima obilježila godišnjicu Breivikovih krvavih napada . Toga dana, on je otvorio vatru u ljetnom kampu mladih, ubivši 69 osoba, većinom mladih, a prethodno je u blizini sjedišta vlade u Oslu detonirao bombu pri čemu je poginulo osam osoba.

Breivik (33) je ekstremni desničar, a presuda bi mu trebala biti izrečena 24. kolovoza.

Bez obzira bude li osuđen na zatvorsku kaznu ili psihijatrijsko liječenje, on će vjerojatno i dalje biti u Ili, zatvoru visoke sigurnosti koji ima i posebno krilo koje služi kao mini-bolnica.

Breivik će biti izoliran od ostalih zatvorenika ali će moći koristiti posebne mjere kako bi se prekinula njegova potpuna izolacija. U svibnju je direktor zatvora Ila kazao da se razmišlja o mogućnosti da se nekome plati da s njim igra šah .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 01:26