LIJEČNICI ODLUČILI

Breivik je duševno zdrav, može odgovarati za pokolj 77 ljudi!

Vještačenje je ponovljeno nakon vala kritika u javnosti i medijima na prvotnu dijagnozu

OSLO - Ekstremni desničar Anders Behring Breivik, koji je priznao krivnju za ubojstvo 77 osoba u brutalnoj pucnjavi i detonaciji bombe 22. srpnja 2011., ipak nije duševno bolestan, priopćio je nadležan sud u Oslu u utorak.

Rezultat je to novog sudskog psihijatrijskog vještačenja, koji pobija prethodno vještačenje po kojem je Breivik proglašen duševno poremećenom osobom i koji bi u slučaju osude podrazumijevao služenje kazne u psihijatrijskoj ustanovi umjesto u zatvoru, javlja Associated Press, a prenosi Sky News .

Ovaj novi razvoj događaja stiže samo šest dana prije početka suđenja, a vještačenje je ponovljeno na zahtjev suda nakon vala kritika u javnosti i medijima koji je uslijedio nakon prvotne dijagnoze, prenosi Mail .

Breivik je priznao krivnju za bombu koja je u centru Osla ubila osmero ljudi i za ubojstva još 69 osoba koje je pokosio mecima u kampu za mlade. No, unatoč priznanju da je to učinio, Breivik tvrdi da ga se ne može smatrati kazneno odgovornim jer su njegova djela bila "prijeko potrebna u civilnom ratu protiv Islama u Europi“.

Sud će ipak uzeti u obzir rezultate oba psihijatrijska vještačenja u suđenju koje bi trebalo trajati 10 tjedana, a počinje u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 01:59