UBOJICA NA SUDU

Breivik će teško dokazati da je bio neuračunljiv

Da bi završio u bolnici, napadač bi trebao biti ne samo psihički bolestan, nego i patiti od halucinacija
 AFP

OSLO - Norvežanin Anders Behring Breivik, koji je zaprepastio svijet kada je u dva napada u Oslu i na otoku Utřyi ubio 77 ljudi, vjerojatno će se braniti ludilom, no psihijatri tvrde da njegovi planovi za masakr pokazuju kako će teško dokazati da je neuračunljiv.

Odnos sa stvarnošću

Već ovaj tjedan Breivik bi trebao biti podvrgnut prvim psihološkim testovima, a sud je tu dužnost dodijelio psihijatrima Synne Serheim i Torgeiru Husbyju, koji bi procjenu trebali donijeti do 1. studenoga. Ipak, konačnu odluku o tome treba li Breiviku liječenje ili ga se može strpati u zatvor, trebao bi donijeti sud. Da bi ga se proglasilo neuračunljivim, psihijatri bi mu prema norveškom ustavu morali dijagnosticirati psihozu poput shizofrenije ili ozbiljne paranoje, ali ne samo to. - Osim psihoze, morate imati i ‘nedostatak sposobnosti da realno shvatite odnos sa stvarnošću’. Stoga treba postaviti i pitanje ima li shizofreniju sa sustavnim halucinacijama i tzv. megalomaniju - rekao je za AFP profesor psihijatrije Tor Ketil Larsen sa Sveučilišta Stavanger.

Komplicirana vožnja

Predsjednik norveškog Odbora za forenzičku medicinu Tarjei Rygnestad rekao je da će biti teško dokazati da su napadi, istovremeno bili tako dobro isplanirani, i da ih je počinio luđak koji ne zna što se oko njega događa. Rygnestad tvrdi da osoba koja je u psihozi može obavljati samo najjednostavnije radnje, pa bi i vožnja od Osla do Utřye bila prekomplicirana. Ipak, neki psihijatri, poput Pera Boerrea Huseboea kažu da je moguće da je Breivik bio psihotičan, budući da je sat i pol pucao po tinejdžerima, bez da je pokazivao emocije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 09:30