ŠPIJUNSKI SKANDAL

BRAZILSKA PREDSJEDNICA OTKAZALA PUT U AMERIKU 'Objasnite nam jeste li nas špijunirali'

NSA je, tvrdi se u dokumentima koje je medijima proslijedio američki zviždač Edward Snowden, prisluškivala komunikaciju između Rouseff i dužnosnika državne naftne kompanije Petrobras.
 AFP

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff otkazala je put u SAD koji je bio predviđen za idući mjesec zbog tvrdnji da je američka Nacionalna sigurnsona agencija (NSA) prisluškivala nju i njezine suradnike.

NSA je, tvrdi se u dokumentima koje je medijima proslijedio američki zviždač Edward Snowden, prisluškivala komunikaciju između Rouseff i dužnosnika državne naftne kompanije Petrobras. Kada je ta priča objavljena brazilska predsjednica je izjavila kako je tu, ako su informacije točne, riječ o klasičnoj "industirijskoj špijunaži".

Američki predsjednik Barack Obama obećao je kako će cijeli slučaj temeljito istražiti, a sada je Rousseff državni posjet predviđen za sredinu listopada otkazala navodeći kako on ne može ići po planu dok "incident ne bude razjašnjen". Iz Bijele kuće poručeno je kako razumiju njezinu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 05:58