TRAČAK NADE

BP postavio kupolu, ali nije još jasno koliko nafte će skupiti nadajmo se najboljem

Inženjeri će u sljedećih 48 sati testirati ‘integritet’ naftnog izvora kako bi ustanovili u kojoj je mjeri oštećen
 AP

WASHINGTON - Nakon što je u ponedjeljak postavio novu, poboljšanu verziju kupole na “podivljali” naftni izvor u Meksičkom zaljevu, BP se danas pripremao za testove koji bi trebali pokazati je li konačno, nakon tri mjeseca pokušaja i promašaja, uspio zaustaviti istjecanje nafte.

Dubina od 1600 metara

Povratnu informaciju o učinovitosti kupole BP bi trebao dobiti u roku od 48 sati.

- Mjerenja koja će se provesti dat će korisne informacije o stanju izvora ispod razine mora i pomoći da se utvrdi je li ga moguće zatvoriti na neko vrijeme - objasnili su u BP-ju te pritom upozorili da takva kupola još nikad nije postavljena na dubini od 1600 metara te da “njena učinkovitost i mogućnost prikupljanja nafte i plina nisu zagarantirani”.

Zatvaranje ventila

Konačno rješenje vide u dvije dodatne, pomoćne bušotine, na kojima se trenutno radi, a koje bi trebale smanjiti pritisak na glavnoj bušotini. Prva od njih trebala bi biti završena sredinom kolovoza.

Što se tiče kupole, predviđaju se tri scenarija. Prema prvom, nova kupola će potpuno obuzdati šikljanje nafte, dok bi prema drugom ona uspijevala zadržati samo dio nafte, a ostatak bi prikupljali brodovi na površini. Treći, najgori scenarij, predviđa da su oštećenja izvora još veća, što bi značilo da njegovo zatvaranje ne bi spriječilo curenje.

U svakom slučaju, BP će pokušati ispitati “integritet izvora”, koji ide do dubine od četiri kilometra ispod morskog dna. Tijekom testiranja na 75 tona teškom mehanizmu kupole namjeravaju zatvoriti najmanje jedan ventil, kako bi ispitali pritisak u bušotini, što bi moglo potrajati od šest do 48 sati, ali i duže.

Razina tlaka

Ako tlak bude dovoljno visok, ventili će, objašnjavaju u BP-ju, moći ostati zatvoreni, a ako bude prenizak, to će značiti da nafta curi na još nekom mjestu.

Prema najnovijim procjenama, u Meksički zaljev dosad je iscurilo između 2,3 i 4,5 milijuna barela nafte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 10:51