S PURICOM ILI BEZ NJE

Božićni običaji u svijetu: Palačinke se jedu u Etiopiji, Francuzi gozbu počinju tek nakon ponoći

Kada pričamo o Božiću, pomislimo na puricu s mlincima, darove, debeljuškastog djedicu obučenog u crveno odijelo koji se penje dimnjacima i obilje hrane. No 25. prosinca nije svuda u svijetu isti, a ni darovi se ne dijele u isto vrijeme

Kada pričamo o Božiću, obično pomislimo na puricu s mlincima, darove, debeljuškastog djedicu obučenog u crveno odijelo koji se penje dimnjacima i obilje hrane. 25. prosinca nije svuda u svijetu isti, a ni darovi se ne dijele u isto vrijeme. Kako se Božić slavi u Australiji, Etiopiji, Americi, Rusiji, Njemačkoj, Francuskoj, Izraelu?

AUSTRALIJA

Datum: 25. prosinca

Darovi? Da

Djed Božićnjak? Da, ali ćešće se može vidjeti sa sunčanim naočalama i krznom obrubljenim kratkim hlačicama

Hrana: Masna pečena purica nije baš privlačna na 40 stupnjeva Celzijusovih, ali nije ni to isključeno. Druga hrana servira se hladna. Osobito su popularne kozice i ostale morske delicije.

Napomene: Ljubiteljima bijelog Božića možda se neće svidjeti ljetni ugođaj, ali doček Tihe noći na Bondiju, jednoj od najljepših australskih plaža, doživljaj je za pamćenje. U svemu drugome australski Božić je sličan britanskom ili američkom – darovi, obilje hrane, blagdanski TV-program i sva sila alkoholnih pića

ETIOPIJA

Datum: 7. siječnja

Darovi? Ne

Djed Božićnjak? Ne

Hrana: Beskvasni kruh ili injera - velika palačinka koju rade u specijalnim tavama poklopljenim teškim poklopcem, s gulašom od različitog mesa. Ne, nema purice.

Napomene: Etiopska pravoslavna crkva Tewahedo prilično je bliska koptskoj crkvi. Koriste julijanski kalendar, za razliku gregorijanskog koji je tipičan za Zapad, pa njihov Božić ili “Ganna” - pada trinaest dana kasnije. Dvanaest dana nakon Ganne slave Kristovo rođenje trodnevnim festivalom pod nazivom Timkat.

AMERIKA

Datum: 25. prosinca

Darovi? Da

Djed Božićnjak? Da. Konkretno je riječ o Santa Clausu, dok je britanski Father Christmas blizak Pere Noelu. Santa Claus sličniji je nizozemskom Sinterklaasu. No, tko će ih razlikovati kad su se s vremenom likovi izmiješali.

Hrana: Poslužuje se u velikim količinama i prilično je predvidljiva. Šunka ili govedina češće su od purice koja se tradicionalno jede mjesec ranije, za Dan zahvalnosti.

Napomene: Purica, djedica u crveno-bijelom odijelu i mnoštvo modernih običaja britanskog Božića dolaze upravo od rođaka s druge strane Atlantika. Možda je ironično, ali hodočasnici koji su kolonizirali Ameriku pokušali su zabraniti proslavu tijekom 17. stoljeća u Massachusettsu.

VELIKA BRITANIJA

Datum: 25. prosinca

Darovi? Da

Djed Božićnjak? Da, naravno, iako je i on daleko odmakao od bonhomijskog božićnog duha kojega je rado opisivao Dickens. Danas je 'in' crveno-bijeli djedica, bez obzira na to zvali ga Santa Claus ili Father Christmas.

Hrana: Purica! Puno pečene purice iako je prije invazije američkih običaja kod Britanaca bila omiljena guska (Sjetite se pjesmice: “Christmas is coming, and the goose is getting fat”.) Prilozi uz pečenje razlikuju se od kućanstva do kućanstva, no nema gozbe bez pečenih krumpira, prokulica i bijelog krem-umaka s kruhom.

Napomene: Ukrašeno drvce, božićne priče, silni ostaci hrane koju treba pojesti, nogometne utakmice, hladnoća i vlaga u zraku, kraljičin govor ili Channel 4 i trodnevni radni tjedan do Nove godine.

NJEMAČKA

Datum: 25. prosinca (ne treba zaboraviti proslavu Svetoga Nikole 6. prosinca)

Darovi? Da – i to u čizmici na Svetoga Nikolu koji dobroj djeci daje slatkiše, a zločestoj šibe.

Djed Božićnjak? Ne, važniji je 'der Heilige Nikolaus', iako je i ondje kroz filmove i reklame zaživjela britansko-američka tradicija.

Hrana: Više nego obilna. Badnjak u Njemačkoj se naziva i “Dickbauch“ ili večer punih trbuha jer običaji govore da će onoga tko gladan krene na spavanje mučiti noćne more, pa svi imaju izliku da se dobro najedu.

Napomene: Božićno drvce, Tannenbaum, postavlja se i kiti točno 23. prosinca, ni dana ranije. Njemačke trgovine već krajem studenoga krcate su tradicionalnim božićnim dekoracijama, ukrasima, svijećama i neizostavnim slatkišima koje rado vješaju na drvce.

FRANCUSKA

Datum: 25. prosinca

Darovi? Da, iako ih odrasli češće razmjenjuju na Novu godinu.

Djed Božićnjak? Oui, mais en France il s'appel “Père Noël”. On stiže 6. prosinca noseći male darove, a zatim opet na Badnju večer.

Hrana: U Francuskoj gozba, odnosno „reveillon“, počinje poslije polnoćke, a često se proteže sve do zore. Guska i purica su uobičajene, ali Francuzi ne bi bili ono što jesu da ne dopune gozbu jastogom i bar malo foie gras, iliti guščje jetre.

Napomene: Noć Kristova rođenja je veliki blagdan u Francuskoj, iako ne baš toliko kao u Kataloniji, pa će svaki dom imati mali kutak s betlehemskom štalicom, jaslicama i figurama ljudi i životinja.

RUSIJA

Datum: 7. siječnja (Ruska pravoslavna crkva koristi Julijanski kalendar)

Darovi? Da

Djed Božićnjak? I da i ne. Svi znamo da im je draži Djed Mraz koji je i kod nas bio omiljen. Ruski Djed Mraz, međutim, svoje dužnosti dijeli sa Sneguročkom. U kakvim su odnosima njih dvoje i postoji li uopće Baka Mraz, još uvijek nije točno utvrđeno. Neki tvrde da mu je to unuka. Sveti Nikola je također rado viđen gost u ruskim domovima.

Hrana: Guska, riba, svinjetina servirane s raznovrsnim povrćem. Sarma, gulaši, kupus i grah na sve načine...

Napomene: Za vrijeme SSSR-a nije bilo dopušteno slaviti Božić

IZRAEL (preciznije Betlehem)

Proslava: Božić se ne slavi jer ipak je to zemlja Židova, ali u Betlehemu stvari stoje drugačije zbog lokalnih kršćana, turista i hodočasnika

Darovi? Da, ali ne za svakoga. Budući da je riječ o mjestu od posebnog religioznog značaja za kršćanstvo, ondje se pojavljuju predstavnici svih crkava – katoličke, protestantske, ortodoksne, koptske ... Tako su običaji različiti i brojni

Djed Božićnjak? Da, Ali ne samo on – ovdje su i Grandfather Frost, Santa Claus, Père Noël

Hrana: Da, naravno, i to zaista s različitim jelovnicima

Napomene: Mjesto Kristova rođenja u središtu je mnogih proslava i procesija. Božićni ukrasi su omiljeni kao i u mnogim zapadnim zemljama. Nalaze se posvuda u gradu jer se Božić slavi na različite načine i u različito vrijeme. Period slavlja traje sve do 18. siječnja, kada ga slave Armenci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:48