NAJVIŠE STRADALIH U BAGDADU

BOMBAŠKI NAPADI U IRAKU Poginulo najmanje 39 osoba, stotine ranjenih

 AFP

Najmanje 39 osoba poginulo je, a više od stotinu je ranjeno u nedjelju u Iraku u nizu bombaških napada, objavili su irački mediji i policija, dodajući da je najviše žrtava bilo u glavnom gradu Bagdadu.

Napadi su uglavnom izvedeni autobombama na ulicama u trenucima kad je na njima bilo najviše prolaznika. Najteži se napad dogodio u šijitskoj četvrti Baji u Bagdadu. Bomba je eksplodirala u parkiranome automobilu i ubila sedam, a ranila 14 osoba.

U napadu automobilom bombom u sunitskoj četvrti Taji ubijene su tri, a ranjeno je deset osoba.

Iračko se nasilje intenziviralo i gore je nego zadnjih pet godina, a glavni grad Bagdad svakodnevna je meta. Ujedinjeni su narodi objavili kako je samo ove godine u Bagdadu ubijeno više od osam tisuća ljudi.

Sunitski pobunjenici, uglavnom vezani s al Kaidom, preuzeli su odgovornost za nekoliko krupnih bombaških napada u Iraku. Zadnji veliki napad bio je 21. studenoga, a dogodio se sjeverno od glavnoga grada. Odonda neprestano traje niz manjih napada.

Za nedjeljne napade još nitko nije preuzeo odgovornost, ali zna se, piše Reuters, da je al Kaida pojačala utjecaj u cijeloj zemlji otkako je u susjednoj Siriji počela kriza, a iz Iraka se 2011. povukle američke snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 19:22