POSJET IZRAELU

Blinken: Ovo je posljednja šansa za postizanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi

Američki diplomatski pritisak dolazi usred straha od odmazde Irana i Hezbollaha protiv Izraela

Antony Blinken i Isaac Herzog

 Kevin Mohatt/Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken doputovao je u Izrael da bi pojačao diplomatski pritisak za prekidom vatre u pojasu Gaze. Blinken se jučer sastao s predsjednikom Isaacom Herzogom, premijerom Benjaminom Netanyahuom i najvišim izraelskim dužnosnicima. Uoči sastanka, šef američke diplomacije poručio je da su aktualni razgovori na Bliskom istoku vjerojatno posljednja prilika za oslobađanje izraelskih talaca iz Gaze i osiguranje prekida vatre.

"Ovo je odlučujući trenutak i vjerojatno najbolja, a možda i posljednja prilika da se taoci vrate kući, da se postigne prekid vatre i da krenemo prema trajnom miru i sigurnosti", rekao je Blinken priznavši da mu je američki predsjednik naložio da se pregovori privedu kraju. Joe Biden vjeruje da je primirje u Gazi još uvijek moguće i ističe da Sjedinjene Države ne odustaju od svojih napora, unatoč tome što su pregovori o prekidu vatre na mrtvoj točki jer Hamas nije zadovoljan revidiranim nacrtom sporazuma.

Prodavanje iluzija

Nakon dvodnevne runde pregovora u Dohi, Hamas je odbio prihvatiti novi prijedlog od posrednika, Katara, Egipta i Sjedinjenih Država, jer smatra da ide previše na ruku izraelskom premijeru. "Novi prijedlog ispunjava Netanyahuove uvjete i u skladu je s njima, posebno njegovim odbijanjem trajnog prekida vatre i potpunog povlačenja iz pojasa Gaze te njegovim inzistiranjem na nastavku okupacije koridora Netzarim i Philadelphia te graničnog prijelaza Rafah. Također je uveo nove uvjete o razmjeni zarobljenika i odustao od drugih uvjeta, čime je otežao završetak dogovora o razmjeni", stoji u priopćenju Hamasa.

Militantna skupina rekla je za BBC da su im posrednici "prodavali iluzije". Izraelski predsjednik je pak odbacio kritike i poručio da je palestinski islamistički pokret odgovoran za nepostizanje sporazuma o okončanju rata. Nakon sastanaka u Izraelu, Blinken će posjetiti Egipat u sklopu posjeta Bliskom istoku, koji je ranije odgođen zbog loše sigurnosne situacije u regiji. Iz State Departmenta su poručili da je Blinken u nedjelju također razgovarao sa saudijskim ministrom vanjskih poslova o ulozi Saudijske Arabije u nastavku slanja humanitarne pomoći u Gazu, kao i zabrinutosti oko hutista, pobunjeničke skupine koju podupire Iran.

Američki diplomatski pritisak dolazi usred straha od odmazde Irana i Hezbollaha protiv Izraela i prijetnje sveopćeg regionalnog rata nakon što je politički vođa Hamasa ubijen u Teheranu. Razgovori o prekidu vatre trebali bi se nastaviti ovaj tjedan u Kairu, u srijedu ili četvrtak, kako doznaje Times of Israel. Zemlje posrednice do sada nisu uspjele smanjiti razlike između Izraela i Hamasa oko toga kako bi izgledao prekid vatre, a nasilje se tijekom vikenda nastavilo istom brzinom.

Ubijaju djecu

Šestero djece i njihova majka ubijeni su u nedjelju u izraelskom zračnom napadu na Gazu. Projektil je pogodio njihov stan u Deir al-Balahu, palestinskom gradu u središnjem dijelu pojasa Gaze. "Što su učinili da su ovo zaslužili? Kakav su oni otpor mogli pružati?" pitao se za CNN djed poginule dječice. Dan ranije, u izraelskom udaru poginulo je 18 članova jedne obitelji, uključujući jedanaestero djece.

Civili više nisu sigurni ni u humanitarnim zonama, koje je ranije odredio Izrael. Od početka listopada izraelska vojska usmrtila je više od 40.000 ljudi i pretvorila veliki dio gusto naseljene opkoljene enklave u ruševine. Većina stanovništva suočena je s akutnim nedostatkom hrane, pitke vode i medicinskih usluga, a prvi put u 25 godina u Gazi je zabilježen slučaj dječje paralize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. kolovoz 2024 12:31