POTPUNI KAOS

Bježali su glavom bez obzira: Rusi u šumi kod Harkiva ostavili svoj ‘nepobjedivi‘ i najnapredniji supertenk

Objavljena je interaktivna karta koja prikazuje sve promjene u Ukrajini od početka rata

T-90M

 Twitter

Ključni događaji dana

- 207. je dan rata u Ukrajini

- Zapovjednik britanske vojske: ‘Putin nije ostvario svoje strateške ciljeve‘

- Američki predsjednik Biden upozorio Putina da ne poseže za nuklearnim oružjem

- Ukrajinski predsjednik Zelenski optužio je ruske snage za za rašireno mučenje stanovništva


>>> NOVO 22:18 - Ukrajinska vojska tvrdi da je zarobila najnapredniji ruski glavni borbeni tenk T-90M. Ispod fotografija objavljenih na društvenim mrežama napominje se kako su vjerojatno snimljene u Harkivskoj oblasti.

T-90M opremljen je najnovijom ruskom vojnom opremom, a glasi kao tehnološki najnapredniji i neosvojiv zbog svog eksplozivnog oklopa i sofisticirane dimne zavjese koja se aktivira ako otkrije da je na vozilo ispaljen laserski projektil. Ovo moćno vozilo također ima mrežu preko svoje kupole čiji je glavni cilj odbijanje projektila, a opremljeno je i "oklopom" na stražnjoj strani za obranu od granata.

Tenk koji košta oko četiri milijuna funti prekriven je radarskim i toplinsko-izolacijskim apsorbirajućim materijalom Nakidka, a fotografije prikazuju i unutrašnjost tenka kao i potpuno novi nišan pod nazivom "PNM-T" kojeg rijetki imaju.

Osim ovog najnaprednijeg ruskog tenka, Ukrajinci su pronašli brojna vojna vozila koja su Rusi ostavili za sobom dok su bježali pred ukrajinskom protuofenzivom o čemu svjedoče brojne snimke i fotografije.


21:43 - Kijev u ovom trenutku isključuje pregovore i sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog.

"Ukratko, sam proces pregovora i sastanak uživo između predsjednika nema smisla u ovom trenutku", rekao je vanjski savjetnik ukrajinskog predsjedničkog ureda, Mihailo Podoljak, prema ukrajinskim medijima.

Iznio je tri razloga zašto bi pregovori u ovoj fazi bili besmisleni, počevši od toga da bi Rusija pokušala zadržati i legitimizirati svoje teritorijalne dobitke.

Drugo, održavanje statusa quo samo bi poslužilo Moskvi da dobije prostor kako bi nastavila sa svojim napadima duž novih linija sukoba.

Treće, Rusija mora odgovarati za zločine počinjene na ukrajinskom teritoriju. Pregovori bi stoga samo bili mogući onda kad se ruska vojska povuče s ukrajinskog teritorija, rekao je.

Tada bi se moglo pregovarati o iznosu odštete i predaji ratnih zločinaca, rekao je Podoljak.


21:10 U noći 24. veljače gledao je film s prijateljem. Ali u 5 sati ujutro ih je probudio prijatelj: "Dečki, spremajte se, rat je!". 21-godišnji Bogdan, zvani "Budimpešta", borac je ukrajinskog puka Azov. Kaže da u početku nije htio vjerovati da je rat zaista počeo, ali dobio je gomilu poruka na mobitelu koje su govorile o raketnim napadima na Kijev, Harkov, Žitomir i druge gradove. Njegovu ispovijest možete pročitati OVDJE


19:13 Načelnik Združenog stožera američke vojske general Mark Milley upozorio je da je još uvijek nejasno kako bi Rusija mogla reagirati na najnovije neuspjehe na bojnom polju u Ukrajini, pozivajući na oprez među američkim vojnicima tijekom posjeta vojnoj bazi u Poljskoj koja pomaže ukrajinskim ratnim naporima.

“Rat trenutno ne ide najbolje za Rusiju. Stoga je dužnost svih nas da održavamo visoko stanje pripravnosti, uzbune”, rekao je general američke vojske Mark Milley novinarima u Varšavi nakon posjeta bazi u kojoj se nalaze američke trupe, javlja Guardian.

Reuters je zamoljen da ne objavljuje naziv baze niti opisuje njezinu lokaciju.

Milley je rekao da ne sugerira da ne postoji bilo kakva povećana prijetnja za američke trupe u Europi, ali je rekao da moraju biti spremni.

"U vođenju rata jednostavno ne znate s visokim stupnjem sigurnosti što će se sljedeće dogoditi", upozorio je Milley.


18:57 Projekt Kritične prijetnje i Institut za proučavanje rata izradili su interaktivnu kartu koja pokazuje sve promjene na karti Ukrajine od početka ruske invazije.


18:56 Ruska pop diva Ala Pugačova osudila je ruski rat protiv Ukrajine i zatražila da i nju ubroje među strane agente otkad je ministarstvo pravosuđa njezina supruga Maksima Galkina stavilo na crnu listu kao "stranog agenta".

Opširnije pročitajte OVDJE


13.55 >>> Putin ‘nije uspio ostvariti svoje vojne strateške ciljeve‘, kazao je za BBC admiral i zapovjednik britanske vojske, Sir Tony Radakin, te dodao kako će sukob vjerojatno "trajati još dugo", unatoč nedavnim uspjesima ukrajinskih vojnih snaga.

- Putin je htio je pokoriti Ukrajinu, no to se neće dogoditi. Želio je preuzeti kontrolu nad glavnim gradom, vidjeli smo da je ta ideja još davno propala. Vidjeli smo da želi oslabiti NATO, a taj savez je postao mnogo jači, te su mu se još pridružile Finska i Švedska. Putinova vojska uvijek je imala problema s opremom, a nemaju ni onoliko vojnika koliko im zapravo treba. S druge strane su veličanstvene ukrajinske oružane snage hrabre, bore se za svoju zemlju i na najbolji način koriste međunarodnu podršku koju svi im mi pružamo - smatra Radakin.


>>> 9:25 >>> Britanski su obavještajci u nedjelju konstatirali da je Rusija vjerojatno proširila popis lokacija koje planira napasti kako bi potkopala morala ukrajinskih vlasti i ukrajinskog stanovništva, piše Reuters.

Ministarstvo obrane Velike Britanije na Twitteru je reklo da su Rusi tijekom posljednjih sedam dana intenzivnije napadali ukrajinsku civilnu infrastrukturu, čak i tamo gdje joj ti napadi najvjerojatnije neće donijeti nikakvu vojnu prednost.

Primjerice, ruske su snage napali trafostanicu i branu na rijeci Inhulec u Krivom Rihu.


>>> 8:40 >>> Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je ruske snage, koje su prethodno okupirale veći dio ukrajinske regije Harkiv, za rašireno mučenje stanovništva.

Najmanje 10 mjesta mučenja otkriveno je u oslobođenoj istočnoj regiji, rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju u subotu.

"Mučenje je bilo raširena praksa na okupiranom području", rekao je predsjednik, nazivajući okupatore, koji su pobjegli pred ukrajinskom protuofenzivom prije tjedan dana, "fašistima" i uspoređujući njihovo ponašanje s ponašanjem nacista.

Poput nacista Rusi će za svoje postupke odgovarati pred sudom, rekao je Zelenski.

"Utvrdit ćemo identitete svih onih koji su mučili i zlostavljali ljude, koji su te zločine donijeli iz Rusije ovamo na ukrajinski teritorij."

Rekao je da su okupacijske snage ostavile opremu za mučenje kada su pobjegle. Ukrajinske vlasti objavile su i fotografije za koje vjeruju da su mučilišta i oprema za mučenje.

Dokazi mučenja također su pronađeni među tijelima otkrivenim u masovnoj grobnici u šumi u blizini grada Izjuma, rekao je Zelenskij, dodajući da je rad na ekshumaciji mrtvih nastavljen u subotu.

U subotu je bilo sve više poziva na osnivanje međunarodnog suda koji će istražiti ratne zločine u Ukrajini.

"Pozivam na brzu uspostavu posebnog međunarodnog suda koji će procesuirati zločin agresije", tvitao je u subotu češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky.

"U 21. stoljeću ovakvi napadi na civilno stanovništvo su nezamislivi i gnusni. To ne smijemo zanemariti. Zalažemo se za kažnjavanje svih ratnih zločinaca."


>>> 8:12 >>> Potresnu životnu priču ukrajinskog vojnika Andreja koji trenutno živi u Karlovcu dao novinaru Jutarnjeg lista Mariju Pušiću možete pročitati OVDJE.


>>> 8:05 >>> Britanski analitičar za obranu i sigurnost, profesor Michael Clarke, za Sky News objašnjava kako su ruske snage nakon rapidne ukrajinske protuofenzive u Harkivskoj oblasti počele graditi novu liniju obrane.

Profesor Clarke tako upozorava da su se Rusi "ukopali" kod mjesta Svatove, istočno od rijeke Oskil. To je za Ruse vrlo važno budući da preko tog mjesta kontroliraju zadnju dobru opskrbnu rutu iz Belgoroda, kojom oružje dopremaju svojim snagama na pozicijama u Donbasu.

No, Ukrajinci su sada u dobroj poziciji da napadnu autocestu P66 koja od Svatove ide južno prema Kremini, koja je na "sjevernom ulazu" u regiju Donbas.

Više o nastojanjima Rusa da povrate svoje položaje oko Kremine i konturama nove bitke na sjeveroistoku Ukrajine pročitajte OVDJE.


Američki predsjednik Joe Biden pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne koristi taktičko nuklearno ili kemijsko oružje kako bi vratio izgubljena područja u Ukrajini.

Ukrajinska vojska izbacila je ruske snage s nekih dijelova sjeveroistočne Ukrajine pa se Putin našao pod pritiskom domaćih nacionalista koji traže da vrati inicijativu u ratu.

Putin je upozorio da bi Moskva mogla snažnije uzvratiti nađu li se njezine snage pod dodatnim pritiskom i time zabrinuo zapad da bi mogao posegnuti da nekonvencionalnim sredstvima poput nuklearnog ili kemijskog oružja.

Na pitanje CBS-a što bi rekao Putinu ako razmatra korištenje takvog oružja, Biden je odgovorio: "Nemoj. Nemoj. Nemoj. To bi promijenilo rat kao ništa dosad, kao ništa od Drugog svjetskog rata".

CBS će cjeloviti intervju s Bidenom prikazati kasnije u nedjelju.

Američki odgovor bi bio "posljedičan" kazao je Biden, ali nije htio o detaljima. "Naš odgovor bi ovisio o opsegu onoga što oni učine".

Za suzbijanje ukrajinskog napredovanja Putin bi mogao mobilizirati pričuvne snage, kojih je oko dva milijuna, ili Europi zatvoriti plin i tako je prisiliti da prisili Ukrajinu na povlačenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:53