POCUCLAJ I BACI

Bizarno jelo zaludjelo milijune Kineza: ‘Jednako je popularno kao i alkohol. Porcija budi strast...‘

Lađari su recept za ovo egzotično jelo prenosili usmenom predajom s koljena na koljeno, pišu lokalni mediji

Ilustracija

 Zechina/Alamy/Alamy/Profimedia/Zechina/alamy/alamy/profimedia

Doslovno najtvrđe jelo na svijetu, u kojem je ključni sastojak prženo kamenje, potaknulo je kulinarsku znatiželju na kineskim društvenim mrežama. Gosti bi trebali cuclati kamenčiće kako bi okusili bogate i pikantne okuse jela koja potječu iz istočne kineske pokrajine Hubei, piše CNN.

Jelo se naziva suodiu što znači - pocuclati i baciti. Kad naruče ovo tradicionalno jelo, gosti dobiju upravo tu uputu - pocuclati okuse i ispljunuti kamenje. Snimke onih koji su se odvažili kušati zanimljivo jelo prošlog su tjedna preplavile kineske društvene mreže, zajedno sa snimkama na kojima kuhari pripremaju obrok.

Na užarene kamenčiće, izlijeva se čili ulje, posipa se umak od češnjaka, a zatim se sve prži s mješavinom paprike i češnjaka narezanog na kockice. Dok pripremaju jelo, ulični kuhari svaki svoj pokret objašnjavaju u rimi.

- Porcija začina budi strast, rekao je kuhar na jednoj od snimki, dodajući da je ovo jelo jednako popularno kao i alkohol.

Kupcima se aromatizirano kamenje poslužuje u kutijama veličine dlana, a svaka porcija košta oko 16 yuana (2 eura). Jedan od kupaca upitao je mora li vratiti kamenčiće nakon što pojede jelo, na što mu je kuhar odgovori da ih zadrži kao suvenir.

Vjeruje se da suodiu postoji već stoljećima. Lađari su recept za ovo egzotično jelo prenosili usmenom predajom s koljena na koljeno, pišu lokalni mediji. Znalo se dogoditi da lađari ostanu nasukani nasred rijeke dok dostavljaju robu, kako bi se nahranili koristili su kamenje sa začinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 03:50