BORBA ZA ČELNU POZICIJU

Bivši premijer Latvije ima najviše šanse zamijeniti Barrosa

Šanse da nasljednik Josea Manuela Barrosa na čelu Europske komisije u budućem sastavu prvi put bude iz istočne Europe povećale su se nakon što su tri baltičke države najavile da će podržati kandidaturu Valdisa Dombrovskisa, donedavnog premijera Latvije, za tu poziciju.

Potvrdio interes

Dombrovskis je u intervjuu za Euobserver ovaj vikend potvrdio da je zainteresiran, kazavši da vjeruje kako zbog iskustva koje je stekao kao premijer ima što dati Komisiji. Da bi postao predsjednik Komisije, Dobrovskisa za tu funkciju mora kandidirati trenutačno najveća europska stranka EPP. Jedino ta stranka, koja ima najviše zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu i ujedno dva lidera EU institucija, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso, dolaze iz njenih redova, nije još odlučila o svom kandidatu.

I Juncker i Barnier?

O tome će odlučiti na kongresu EPP-a u Dublinu 6. i 7. ožujka. Među kandidatima za nominaciju EPP-a su dugogodišnji predsjednik luksemburške vlade Jean-Claude Juncker i sadašnji potpredsjednik Komisije, Francuz Michel Barnier. Diplomati u Bruxellesu procjenjuju da bi Dombrovskis imao dobre šanse jer je mlad, dolazi iz novije države članice i ima impresivan rezultat u vođenju vlade jer je Latviju uspio izvući iz financijske krize. Pokazao je veliku dozu političke odgovornosti i dao ostavku nakon rušenja krova u jednom šoping-centru kad je 54 ljudi poginulo.

Oštra borba

Ako bi najveći broj zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu dobile stranke lijevog centra, onda bi predsjednik Komisije trebao postati predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. Očekuje se da će i ovaj put oštra borba biti upravo između stranaka lijevog centra okupljenih u redovima Socijalista i Demokrata kojima pripada SDP u Hrvatskoj te stranaka desnog centra iz EPP-a kojem pripadaju HDZ i HSS. I Liberali, koji su dosad bili treća po broju stranka u Parlamentu, imaju svog kandidata - bivšeg belgijskog premijera Guya Verhofstadta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:30