SLUČAJ DRAGANA SAMARDŽIĆA

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore pod istragom: Podgorica ispituje njegovu ulogu u granatiranju Splita ‘91.

Samardžić je ustvrdio kako “potpuno miran čeka poziv tužilaštva jer nikad nije učinio ništa suprotno zakonu i Ženevskoj konvenciji”

Dragan Samardžić

 Vlado Kos/Cropix

Crnogorsko Specijalno tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv dugogodišnjeg čelnika Vojske Crne Gore, umirovljenog admirala Dragana Samardžića, nakon što je podgorički dnevnik Vijesti objavio tekst koji ga povezuje sa sudjelovanjem u granatiranju Splita i okolice 1991. godine.

Vijesti u tekstu pod naslovom ‘Granatiranje Splita i uloga Dragana Samardžića’ od 7. kolovoza navodi da je Samardžić kao poručnik tadašnje Jugoslavenske ratne mornarice (JRM) sudjelovao u napadu Taktičke grupe “Kaštela” na Split i okolicu 15. studenoga 1991. godine. Tada su brodovi JRM pogodili civilne objekte, stradalo je dvoje civila, pet je ozlijeđeno, a jedan pripadnik hrvatskih oružanih snaga je ranjen.

Zbog tog granatiranja, podsjećaju podgorički mediji, hrvatski sudovi procesuirali su 31 pripadnika JRM-a uglavnom u odsutnosti i oni su proglašeni krivim i osuđeni na visoke zatvorske kazne.

Vlada Crne Gore, kako pišu VIjesti, nije komentirala informacije koje upućuju na kontroverznu ratnu prošlost admirala u mirovini.

Tužiteljstvo je Vijestima priopćilo da je formiralo kazneni predmet protiv bivšeg načelnika Vojske Crne Gore Samardžića, “radi utvrđivanja sumnje da su učinjena krivična djela ratnih zločina u jesen 1991. u Dalmaciji”.

Samardžić kojeg - kako podsjećaju crnogorski mediji - hrvatske vlasti službeno nikada nisu istraživale ni procesuirale, na Twitteru je napisao kako “potpuno miran čeka poziv tužilaštva jer nikad nije učinio ništa suprotno zakonu i Ženevskoj konvenciji”.

Nakon objave teksta, novinaru Siniši Lukoviću prijećeno je i brutalno je vrijeđan s anonimnih profila na Facebooku.

Dragan Samardžić je nakon raspada JRM-a karijeru nastavio u Mornarici Vojske Srbije i Crne Gore, a nakon proglašenja crnogorske neovisnosti devet godina bio je načelnik Generalštaba crnogorske vojske. Nakon toga otisnuo se u diplomaciju i bio vojno-diplomatski predstavnik Crne Gore u Austriji, a od ožujka 2020. do odlaska u mirovinu bio je vojni predstavnik Crne Gore pri NATO-u i EU.

Vijesti su u nedjelju objavile tekst o Samardžićevoj navodnoj ulozi kao oficira tadašnje Jugoslovenske Ratne mornarice u napadu Taktičke grupe "Kaštela" na ciljevima u gradu Splitu i najbližoj okolici, 15. studenog 1991.

Ratni brodovi u sastavu TG “Kaštela”, među kojima je bila i raketna topovnjača RTOP - 406 pod komandom tada poručnika fregate Dragana Samardžića, su iz odmazde za to što su hrvatske snage noć ranije improviziranim torpedom pogodile i teško oštetile patrolni čamac PČ-176 kojom prilikom su poginula trojica pripadnika JRM-a, u ranim jutarnjim satima 15. studenog 1991. napale i granatirale ciljeve u Splitu i na obližnjim otocima, navodi podgorički list.

Tada su brodovi JRM-a pogodili i brojne civilne objekte, ubivši dvoje civila, ozlijedivši njih pet i ranivši jednog pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a na civilnim i kulturno-povijesnim objektima u Splitu nanesena je velika materijalna šteta.

Zbog toga je pred hrvatskim sudovima procesuiran 31 pripadnik JRM-a (većina njih u odsustvu jer su bili nedostupni hrvatskom pravosuđu) i 1993. osuđen na dugotrajne zatvorske kazne.

Na upit novinara Vijesti, Dragan Samardžić nije htio odgovoriti.

‘Nebo je vruće, podgrijali smo im krila‘

Vijesti su nedavno također objavile i da je Samardžić kao kapetan bojnog broda Ratne mornarice Vojske Jugoslavije, zapovijedao sastavom od dvije raketne topovnjače koje su u svibnju 1999. za vrijeme NATO-ova bombardiranja SRJ, vezane uz operativnu obalu Luke Bar, otvorile vatru na borbene avione NATO-a koji su nadlijetali Bar.

Objavili su i zapise aktera tih događaja koji govore o tome da je budući crnogorski predstavnik pri NATO-u u Bruxellesu Samardžić, tada, u svibnju 1999. vojnim glasilima VJ dao izjavu u kojoj je pored ostaloga, kazao i da su pilotima NATO-a "naši artiljerci zadali dosta problema, nebo je bilo vruće, podgrijali smo im krila, da su neki i padobrane isprobavali".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:37