'DONACIJE'

Bivši brazilski predsjednik ispitan u policiji

 Reuters

Bivši brazilski predsjednik Lula, ikona ljevice, ispitan je u petak u uredu savezne policije koja je izvršila pretres u njegovu domu, a zatim ga odvela na ispitivanje pod sumnjom za korupciju i pranje novca u okviru velike afere Petrobras.

Luiz Inacio Lula da Silva (70) je sproveden u sjedište savezne policije u zračnoj luci Congonhas u Sao Paulu radi saslušanja koje se završilo u ranim poslijepodnevnim satima, izvijestila je policija.

Deseci prosvjednika - pristaša i protivnika bivšeg čelnika s ljevice - okupili su se u predvorju, izvikujući slogane "Lula, narodni junak", a drugi su dobacivali "Lula, lopov", povremeno se fizički sukobljujući, vidljivo je iz snimaka televizije Globo News.

Savezna policija je nešto prije izvršila "pretres kod Lule u Sao Paulu, u Institutu Lula i kod nekoliko njegovih suradnika i članova obitelji", rekao je za AFP Jose Chrispiniano, glasnogovornik bivšeg brazilskog predsjednika i zaklade koja nosi njegovo ime.

Policija je pak u priopćenju navela da je u akciji "Brzo pranje" sudjelovalo "gotovo 200 policajaca i 30 poreznih inspektora" koji su imali "44 sudska naloga, među kojima 33 naloga za pretres i 11 naloga za privođenje u državama Rio de Janeiru, Sao Paulu i Bahiji".

Kako je rekao državni odvjetnik Carlos Fernando dos Santos Lima, bivšem predsjedniku su "u velikoj mjeri pogodovale" velike građevinske tvrtke optužene za korupciju u aferi Petrobras.

Oko 30 milijuna reala (osam milijuna dolara) u donacijama i honorarima za predavanja "isplatile su Luli velike građevinske tvrtke", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Curitibi, na jugu zemlje.

"Pogodovanja su brojna i teško ih je procijeniti. Lakše je utvrditi vrijednost radova u njegovu troetažnom stanu i u vikendici" koji su financirani novcem stečenim prijevarom u slučaju Petrobras, dodao je.

Istraga o aferi Petrobras pokrenuta 2014. iznijela je na vidjelo mehanizam sustavne prijevare u poslovima koje su sklapali ta naftna supertvrtka u državnim rukama i 16 tvrtka, uz proviziju od 1 do 3 posto za svaki ugovor, od čega se dio isplaćivao zastupnicima koalicije na vlasti.

Akcija "Brzo pranje" događa se dan nakon niza novih optužaba za korupciju u aferi Petrobras i izjave jednog senatora koji je, kako prenose mediji, prozvao Rousseff i Lulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 23:14