MISTERIJ ROBERTA LEVINSONA

Bivši agent FBI-ja, koji je 2007. nestao u Iranu, ipak je živ

Robert Levinson je 2007. nestao na iranskom otoku Kiš i otad mu se gubi svaki trag, no američke vlasti sada tvrde kako imaju dokaze da je bivši agent živ

WASHINGTON - Četiri godine nitko nije znao gdje je završio bivši FBI-ev agent Robert Levinson (62) nakon što je 2007. nestao u Iranu, a onda je preksinoć američka državna tajnica Hillary Clinton iznenada izjavila kako postoje dokazi da je taj Amerikanac zatočen negdje u jugozapadnoj Aziji.

Organizirani kriminal

Levinson, koji je od 1998. radio kao privatni istražitelj, posljednji je put viđen 2007. na iranskom otoku Kiš gdje je, kako tvrdi njegova obitelj, za londonsku udrugu Global Witness istraživao krijumčarenje cigareta. Vlastoručno se potpisao pri odlasku iz hotela u tom popularnom turističkom odredištu, ali nikad nije stigao do aerodroma. Budući da je otok Kiš i slobodna trgovinska zona u kojoj caruje organizirani kriminal, pretpostavljalo se da ga je možda ubila i mafija. Jer, Levinsonova su specijalnost bile istrage o ruskom organiziranom kriminalu, pranju novca i krijumčarenju narkotika.

No, američki dužnosnici smatraju kako je izglednije da su ga uhitile iranske tajne službe, iako Teheran to nikad nije priznao. Levinson je nestao nakon sastanka s Dawudom Salahuddinom, Amerikancem koji je pobjegao u Iran nakon što je 1980. optužen za ubojstvo bivšeg suradnika iranskog šaha u Washingtonu. Salahuddin je tvrdio da su Levinsona, kada ga je posljednji put vidio, ispitivali iranski dužnosnici.

Nejasna pozicija

Ni iz izjava iranskoga predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada nije jasno što zna o tom slučaju. U samo jednom intervjuu je najprije rekao da nema nikakvih informacija, zatim ponudio pomoć i na kraju optužio FBI da odbija priznati što je Levinson radio u Iranu.

Umro zbog bolesti

Američke vlasti vjeruju da je Levinson možda u međuvremenu prebačen u susjedni Pakistan ili Afganistan jer je iranska granica s tim zemljama iznimno porozna i poznata kao krijumčarska ruta. Kako su godine prolazile, a nije bilo nikakvih vijesti o Levinsonu, počelo se vjerovati da je možda umro jer je patio od dijabetesa i visokog tlaka.

Tako je bilo sve dok prekjučer Hillary Clinton nije rekla da su se pojavili dokazi da je Levinson živ. Associated Press je objavio kako već neko vrijeme zna da takvi dokazi postoje, ali o tome nije izvještavao jer su se dužnosnici bojali da bi to moglo ugroziti oslobađanje bivšeg agenta. Iz istog razloga ni sad nisu objavili kakve su prirode ti dokazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 03:23