MIHAIL SAKAŠVILI

Bivšem predsjedniku Gruzije domovina oduzela državljanstvo

Sakašvili, predsjednik Gruzije od 2004. do 2013., došao je na vlast nakon revolucije ruža, prve narodne pobune u bivšem SSSR-u, koju Kremlj nije odobravao
 AFP

TBILISI - Gruzija je u petak objavila da je oduzela državljanstvo svojem bivšem predsjedniku Mihailu Sakašviliju, koji je početkom ove godine imenovan guvernerom ukrajinske regije Odese i koji je primio ukrajinsko državljanstvo.

"Na temelju zakona o gruzijskom državljanstvu, predsjednik Giorgi Margvelašvili potpisao je odluku o oduzimanju državljanstva Mihailu Sakašviliju zbog primanja stranog državljanstva", ističe se u priopćenju tiskovne službe predsjednikova ureda.

Po tome zakonu, Gruzijac koji primi državljanstvo neke druge države automatski gubi gruzijsko državljanstvo. No, gubitak gruzijske putovnice mora se još potvrditi predsjedničkom uredbom.

Sakašvili (47), koji je od svibnja guverner ukrajinske regije Odese, odlukom da postane Ukrajinac razgnjevio je Tbilisi, a njegovo je ponašanje Margvelašvili ocijenio "nedoličnim i nerazumljivim".

Sakašvili, predsjednik Gruzije od 2004. do 2013., došao je na vlast nakon revolucije ruža, prve narodne pobune u bivšem SSSR-u, koju Kremlj nije odobravao.

Nakon odlaska s položaja u Gruziji je protiv njega pokrenut kazneni progon zbog "zloporabe ovlasti", što je on nazvao političkim progonom.

Oduvijek vrlo blizak ukrajinskim prozapadnim vlastima, bivši gruzijski predsjednik se upustio u borbu s korupcijom u regiji Odesi, gdje ga ponekad kritiziraju zbog autoritarnosti.

"Spasiti Ukrajinu znači spasiti Gruziju. Zato sam u Ukrajini, jer ovdje služim i gruzijskoj stvari", izjavio je za TV postaju Rustavi 2, rekavši da se dvije zemlje bore "protiv istog imperija", Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 19:52