ODREKAO SE CELIBATA

Biskup se spetljao sa ‘stručnjakinjom‘ za sotonizam, Papina odluka sve zatekla: ‘Crkveno smo se vjenčali‘

Xaviera Novella izučavanje demonologije zbližilo je sa Silvijom Caballol, koju su titulirali kao ‘stručnjakinju‘ za sotonizam

Silvia Caballol i Xavier Novell

 INSTAGRAM

Završnici se približava posljednja velika sapunica koja je prije tri godine dobro zatresla Katoličku crkvu u Španjolskoj. Bivši biskup Solsone, Xavier Novell, crkveno je oženio - i to uz dopuštenje pape Franje - Silviju Caballol, psihologinju i spisateljicu erotskih romana zbog koje je prije tri godine napustio Crkvu, a u međuvremenu su dobili i blizanke. Brojni svjetski mediji pisali su o ovom slučaju kad su se u rujnu 2021. Novell i njegova partnerica civilno vjenčali, a sad je ona na svojem Instagram profilu objavila da su njih dvoje uspjeli sklopiti i crkveni brak - i to uz blagoslov Jorgea Bergoglia.

Xavier Novell je 2010., u trenutku ustoličenja, bio najmlađi biskup u Španjolskoj, a ostavku je dao krajem kolovoza 2021. godine, kad je javno priznao da se zaljubio i odrekao celibata zbog Silvije Caballol. Referirajući se na svoju vezu s 14 godina mlađom spisateljicom, rekao je da je "htio učiniti ispravnu stvar". Javnost je zabavljala činjenica da je riječ o konzervativnom crkvenom prelatu koji se godinama bavio egzorcizmom. Na kraju ga je upravo izučavanje demonologije zbližilo s budućom suprugom, koju su titulirali kao "stručnjakinju" za sotonizam. Dok je još bio biskup, Novella su liberalni mediji nerijetko kritizirali jer je sudjelovao u kontroverznim tretmanima konverzije, kojima se homoseksualne osobe pokušavalo "izliječiti" od njihove seksualnosti. A onda se i on zaljubio u osobu, istina, suprotnog spola.

Upravo je njegova supruga sad obznanila kako su se - uz pomoć pape Franje - vjenčali i crkveno.

“Nakon toliko vremena koliko ste nas pratili, više neću kriti da smo se Xavier i ja konačno uspjeli vjenčati u Crkvi, zahvaljujući milosrđu Svetog Oca koji mu je udijelio sekularizaciju”, objavila je Silvia Caballol na Instagramu.

Ova 40-godišnjakinja je dodala da se "divi velikoj ljudskoj i duhovnoj kvaliteti pape Franje", uz dodatak kako je "put bio dug, ali uspjeli smo riješiti našu kanonsku situaciju - vjenčati se kako smo željeli i ponovno se uspjeli pričestiti". Napisala je da je Papa pratio Novella tijekom cijelog procesa sekularizacije. Prije ostavke osobno ga je primio u Vatikanu i katalonski župnik imao je priliku objasniti mu svoju situaciju. Izgleda da su se biskup u miru i Franjo susreli najmanje jednom, kao i da je Papa bio zabrinut za stabilnost njihove veze, a najviše za dvije djevojčice koje su se rodile u braku Novella i Silvije Caballol.

Ona je u ponedjeljak objavila i da su njih dvoje u samostanu Poet zajedno doživjeli Uskrsno trodnevlje, što je opisala kao "nekoliko dana velikog mira, tišine, svježeg zraka, uživanja u prirodi i proljeću te vremena za njegovanje duhovnosti", prenio je katolički portal Vida Nueva (Novi život).

Ali iz Vida Nueve također su podsjetili kako je problem u tome što Zakonik kanonskog prava ne sadrži precizne odredbe o određivanju celibata i sekularizaciji biskupa, a ponajmanje o tome smije li se crkveno vjenčavati biskupi u miru. Jednostavno, Novellov slučaj toliko je specifičan da nema sličnih presedana zbog čega je papa Franjo morao izravno intervenirati. Naime, iako je podnio ostavku, Novell nije bivši biskup, nego biskup u miru. Prema kanonu 375.1 Zakonika kanonskog prava, biskupi su “po božanskoj ustanovi nasljednici apostola”, a u istoj točki se precizira da su "konstituirani kao pastiri u Crkvi tako da budu i učitelji nauka, svećenici svetog bogoslužja i službenici vlade". Zato je ostao biskup, ali bez mogućnosti vršenja službe, što znači da ne može nositi biskupske atribute, poput mitre ili križa, ispovijedati ili služiti misu.

Saznalo se i da nije bio pretjerano skrušen nakon odreknuća od biskupske časti - pod prijetnjom sudske tužbe zahtijevao je od crkvenih vlasti Španjolske da mu se nastavi isplaćivati 1200 eura dotadašnje mjesečne plaće, kao svoju adresu i dalje je navodio biskupske dvore, svako jutro je džogirao i pokušao se zaposliti kao građevinski inženjer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 14:35