LOKALNI IZBORI

Biračka mjesta u BiH otvorena na vrijeme, glasanje otkazano i u Fojnici

U svim tim mjestima izbore je po zakonu moguće organizirati najranije sedam, a najviše 30 dana od datuma održavanja izbora

Prizori iz Kiseljaka

 Rusmir Smajilhodzic/Afp

Najveći broj biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini na kojima se u nedjelju glasa za lokalna tijela vlasti otvoren je na vrijeme, a kašnjenja je bilo na manjem broju iz tehničkih razloga, potvrdili su u prijepodnevnim satima iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

Razlozi kašnjenja su uobičajeni kao i na ranijim izborima, a problemi su se pojavili uglavnom stoga što biračka mjesta nisu pravodobno pripremljena ili su članovi lokalnih biračkih odbora kasno stigli.

SIP je na izvanrednoj sjednici u nedjelju odlučio i o odgodi lokalnih izbora u cijeloj općini Fojnica zbog teškog stanja na terenu prouzročenog poplavama.

U subotu je donesena odluka o odgodi izbora u općinama Jablanica, Konjic, Kreševo i Kiseljak, koje su najteže pogođene bujičnim poplavama, dok su u Fojnici odgodu proglasili za tri biračka mjesta no to je sada prošireno na cijelu općinu. U svim tim mjestima izbore je po zakonu moguće organizirati najranije sedam, a najviše 30 dana od datuma održavanja izbora u drugim mjestima.

Sav birački materijal iz Fojnice u nedjelju ujutro je zapečaćen i vraćen u središnje skladište kod Sarajeva.

Nevladina organizacija "Pod lupom" s 850 promatrača nadzire cjelokupni birački proces, a i podaci koje su oni prikupili potvrdili su kako je najveći broj birališta bio u funkciji od sedam sati.

Promatrači su izvijestili o manjim nepravilnostima odnosno kršenjima izbornog zakona poput nedostatka biračkog materijala. Sumnjaju da je u posljednji trenutak bilo "trgovine" odnosno iznenadne zamjene članova lokalnih biranih odbora što je, prema njihovim procjenama, otvorilo put infiltraciji članova političkih stranaka u te odbore koji su zaduženi i za prebrojavanje glasova.

Na tri biračka mjesta na kojima se testira nova tehnologija provjere identiteta birača i utvrđivanja rezultata glasanja bilo je kvarova te opreme.

Do 10 sati zaprimljeno je 59 prijava o neregularnostima na biračkim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:37