‘GOSPODIN SIGURNOST‘

Bio je politički mrtvac, sada je heroj nacije! Ali, bolno otriježnjenje stiže već idući ponedjeljak...

Tamošnji analitičari upozoravaju kako bi ushit koji trenutačno vlada u Izraelu moglo splasnuti idući ponedjeljak

Ima u Izraelu dosta onih koji ne podržavaju premijera: Prosvjednik s maskom na licu na kojo je lik Netanyahua traži povratak talaca iz Gaze

 Jack Guez/Afp

Ratni uspjesi ujedinili su izraelsku političku scenu, bez obzira na međusobne svjetonazorske razlike. U skladu s očekivanjima, desničarski saveznici premijera Benjamina Netanyahua ovih dana snažno podupiru kopnene operacije u južnom Libanonu i razbijanje Hezbolaha.

"Odluke koje smo donijeli u posljednjih nekoliko dana važne su, ispravne i potrebne", objavio je Itamar Ben-Gvir, izraelski ministar za nacionalnu sigurnost i ključni član krajnje desne stranke u Netanyahuovoj vladi.

Komplimentima se pridružio i opozicijski desničar Naftali Bennett, jedan od glavnih Netanyahuovih političkih izazivača, koji je objavio poruku u prilog operaciji. "Izrael, nacija lavova, narastao je", napisao je Bennett, pa dodao kako su tijekom protekle godine teroristi Hezbolaha ubili niz Izraelaca, uključujući 12 djece na nogometnom igralištu (to su bili Druzi, op. R. B.), "ispalili tisuće raketa, pogodili naša sela, Metulu, Shlomi i kibuc i prisilili nas da evakuiramo stanovnike sa sjevera zemlje. Sada je dosta."

I većina centrističkih političara, kao što je predsjednik stranke Nacionalno jedinstvo Benny Gantz, također je podržala kopnenu operaciju protiv Hezbolaha u Libanonu, a njihovu podršku dijeli golema većina izraelske javnosti.

Međutim, najveći dobitnik u svemu tome je izraelski premijer Benjamin Netanyahu čiji se rejting oporavio, a njegova stranka Likud vratila na vrh nacionalnih anketa, nakon što je Izrael pokrenuo agresivnije operacije u Libanonu i Iranu, otkrio je još prošli tjedan Financial Times. Netanyahu je dokazani majstor političkog preživljavanja, ali povjerenje u njega se stropoštalo prošlog 7. listopada kada je Hamas potpuno iznenadio izraelsku vojsku i obavještajnu zajednicu te u jedno prijepodne pobio 1200, a oteo 250 Izraelaca i Izraelki. U to je vrijeme Netanyahu bio politički mrtvac, ali 360 dana poslije, nakon brutalno uspješnih operacija protiv Hamasa i Hezbolaha, izraelska javnost opet mu vjeruje, pokazalo je novo istraživanje TV kuće Channel 12.

image

Benjamin Netanyahu

Charly Triballeau/Afp

Iako njegova koalicija s ultrareligioznim i krajnje desnim strankama ipak ne bi uspjela dobiti većinu na novim izborima, pokazalo se da danas Likud ima najveću podršku još od 7. listopada 2023., a Netanyahua se doživljavao kao "onoga koji zna riješiti problem s neprijateljima Izraela".

"Netanyahu je sada neviđeno moćan u usporedbi s pozicijom 7. listopada 2023.", potvrdio je anonimni zapadni diplomat za Times of Israel. Anketa je također pokazala sve veće odobravanje Netanyahuova načina na koji je vodio rat: sada 43 posto Izraelaca smatra da je to radio dobro, a prije deset dana tako je mislilo njih 35 posto, što znači da se povjerenje povećalo.

U političkom pogledu važniji je podatak prema kojem bi stranka Likud Benjamina Netanyahua osvojila najviše mjesta u Knessetu da se sada održavaju izbori, ali on najvjerojatnije ne bi mogao formirati vladu, pokazalo je spomenuto istraživanje javnog mnijenja Izraela.

Likud bi osvojio 25 mandata, ali sljedeće četiri najveće stranke bile su one koje su trenutačno u opoziciji: Nacionalno jedinstvo Bennyja Gantza koje bi osvojilo 21 mjesto, Yesh Atid Yaira Lapida koji bi osvojio 15, Yisrael Beiteinu Avigdora Liebermana koji bi osvojio 14 i Demokrati Yaira Golana - sindikat Laburista i Meretz - koji bi osvojili 11 mjesta.

Ultraortodoksne stranke Shas i United Torah Judaism osvojile bi deset odnosno osam mjesta, a slijedi ih Otzma Yehudit ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira sa šest mjesta. Stranke arapske većine Ra‘am i Hadash-Ta‘al dobile bi svaka pet mjesta, ali u Knesset ne bi ušao ekstremno desničarski ministar financija Bezalel Smotrich, čija stranka ne prelazi izborni prag od 3,25 posto glasova.

Ukratko, premda bi Likud ostao najveća stranka, Netanyahuov desničarsko-vjerski blok imao bi samo 49 mandata, u usporedbi sa 66 oporbenih mjesta u 120-članom Knessetu.

Povratak u surovu stvarnost

Istraživanje Izraelskog instituta za demokraciju, objavljeno u utorak, pokazalo je da 80 posto Izraelaca, uključujući 90 posto Izraelaca Židova, podržava odluku o početku ofenzive protiv Hezbolaha čak i dok rat u Gazi traje. Može li od svega toga profitirati Benjamin Netanyahu?

"Netanyahu je sebe uvijek predstavljao kao ‘gospodina sigurnost‘ i sada je konačno, nakon 7. listopada, uspio vratiti titulu ovim operacijama na sjeveru", izjavio je Aviv Bushinsky, politički komentator i bivši Netanyahuov pomoćnik.

Ali, kako upozorava analiza u The Times of Israel, godinu dana poslije, Izrael još uvijek vodi svoj rat protiv Hamasa, a Netanyahu tek treba proglasiti pobjedu, sa 101 taocem koji je još uvijek u Gazi, a Hamas, iako oslabljen, još uvijek postoji.

Zbog toga bi, upozoravaju tamošnji analitičari, ushit koji trenutačno vlada u Izraelu moglo splasnuti idući ponedjeljak, na prvu godišnjicu napada 7. listopada. Jer, arhitekt napada, vođa Hamasa Yahja Sinwar, još uvijek se skriva, taoci su i dalje u Gazi, a unatoč spektakularnim napadima na Hezbolah, deseci tisuća stanovnika evakuiranih sa sjevera Izraela još se uvijek ne mogu vratiti u svoje domove.

"Toliko smo zaokupljeni u posljednja dva tjedna, od bipera i operacije voki-tokija pa sve do eliminiranja cjelokupnog višeg vodstva Hezbolaha, ali mislim da ćemo se sljedeći tjedan ponovno probuditi u stvarnosti. I ljudi će se početi pitati: O.K., što je sada? Kada će sve ovo napokon završiti?", smatra Times of Israel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 04:51