HVALA I DOVIĐENJA

Bilo je pitanje trenutka: Pukli odnosi Kine i Ukrajine, pogledajte poruku koju je Zelenski dobio preko kineskih medija

Dok SAD potiče razne države da sudjeluju na mirovnom summitu, Kina radi na tome da spriječi odziv zemalja, glasi optužba Zelenskoga

Volodimir Zelenski

 Nhac Nguyen/Afp

Bilo je pitanje trenutka kada će se užariti odnosi između Ukrajine i Kine. Sad se to i događa. "Ukrajina trenutno ima potvrdu od 106 zemalja svijeta o sudjelovanju na mirovnom summitu u Švicarskoj 15. lipnja, ali Rusija, koristeći kineski utjecaj na regiju i kineske diplomate, čini sve kako bi omela taj skup. Žalosno je da je tako velika, neovisna, moćna država kao što je Kina instrument u rukama ruskog predsjednika Vladimira Putina", izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski s mini turneje po Aziji, gdje lobira da tamošnje države sudjeluju na tom summitu.

Mirovni pregovori, koji su usredotočeni na sukob između Rusije i Ukrajine koji je započeo u veljači 2022., trebali bi se održati u Bürgenstock Resortu, ali niz država takozvanog globalnog Juga neće doći ili još o tome nije odlučio. Sjedinjene Države potvrdile su svoje sudjelovanje na visokoj razini, a postoje izgledi da stigne i predsjednik Joe Biden, no što se tiče Kine, ona nije potvrdila svoju prisutnost ni na jednoj razini. Dok SAD potiče razne države da sudjeluju na mirovnom summitu, Kina radi na tome da spriječi odziv zemalja, glasi optužba Zelenskoga.

U veljači 2023. on je u telefonskom razgovoru pokušao nagovoriti predsjednika Xi Jinpinga da Kina prestane podržavati Rusiju, ali nije uspio u tome. Xi je rekao da će Kina poslati posebnog izaslanika u Ukrajinu i druge zemlje kako bi pomogao u "dubinskoj komunikaciji" sa svim stranama za političko rješenje ukrajinske krize, kao i da je Kina voljna nastaviti pružati humanitarnu pomoć Ukrajini. U međuvremenu je postalo očito da je Kina definitivno stala uz Rusiju, ne samo gospodarski i politički nego joj šalje i dijelove za projektile koji razaraju Ukrajinu.

"Njegovo (Zelenskoga) sudjelovanje na Dijalogu Shangri-La izgleda kao pokušaj Zapada da uvuče azijske zemlje u ukrajinsku krizu", komentirala je kineska državna publikacija na engleskom jeziku Global Times. Kineske su vlasti putem tog medija poslale upozorenje kako bi sudjelovanje Zelenskoga trebalo podsjetiti azijske zemlje "da ne upadnu u zamku sličnu onoj u koju je upala Ukrajina, jer američko poticanje blokovske konfrontacije u Aziji predstavlja opasnost". Nešto ranije je kineski ministar obrane Dong Jun, govoreći također u Singapuru, rekao da zemlje azijsko-pacifičke regije neće dopustiti da hegemonija naškodi regiji i da novi hladni rat prodre u regiju, no to je poruka upućena Americi.

A Ukrajincima su iz Pekinga poručili kako mirovna konferencija u Švicarskoj ne može ispuniti svoju funkciju ako je ne priznaju i Kijev i Moskva. "Kina je uvijek tvrdoglavo tvrdila da međunarodna mirovna konferencija mora uključivati ​​tri važna elementa: priznanje i Rusije i Ukrajine, ravnopravno sudjelovanje svih strana i nepristranu raspravu o svim mirovnim inicijativama, inače će biti teško igrati značajnu ulogu u ponovnom uspostavljanju mira." To je na tragu Kremlja, odakle tvrde da je potraga za izlazom iz situacije u ukrajinskom sukobu bez sudjelovanja Rusije "apsolutno nelogična, neobećavajuća i praktički gubljenje vremena". Rusija je ovu konferenciju ranije nazvala "praznom skolastikom" bez izgleda da će dati rezultate.

Zelenski je u ponedjeljak stigao u Filipine, koji šalju predstavnike u Švicarsku na summit o Ukrajini. "Cijenimo što će Filipini sudjelovati na summitu", istaknuo je Zelenski, a prema filipinskoj novinskoj agenciji GMA, predsjednik Marcos je uzvratio da Filipini žele nastaviti pomagati Ukrajini putem multilateralnih platformi kao što su UN i Europska unija kako bi se postigao mir.

"Nastavit ćemo činiti sve što možemo kako bismo promicali mir, prekid neprijateljstava i političko rješenje u vašoj zemlji. Mislim da svi razumiju da je to lakše reći nego učiniti i bit će težak put za povratak na situaciju koja je moralno prihvatljiva ne samo za Ukrajinu nego i za ostatak svijeta", rekao je filipinski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 17:06