SPREMNI ZA RAT

Bili su godinama neutralni, a sada su prihvatili kontroverzni sporazum, u državu im ulazi američka vojska!

Kritičari su izrazili zabrinutost da se sporazum ne bavi razmještanjem nuklearnog oružja

Helikopteri američke vojske

 Ennio Leanza/Afp

Švedski parlament odobrio je u utorak kontroverzni sporazum o vojnoj suradnji sa Sjedinjenim Državama. Sporazum regulira specifične uvjete američke vojne prisutnosti u Švedskoj.

Švedska televizijska kuća SVT citirala je ministra obrane Påla Jonsona, koji je rekao da će sporazum značajno poboljšati uvjete za američku potporu tijekom krize ili rata.

U prosincu su Stockholm i Washington dogovorili obrambeni pakt kojim se američkim vojnicima dopušta korištenje 17 vojnih objekata u Švedskoj, uključujući aerodrome, pomorske baze i lokacije za kopnene trupe. Sporazum dopušta raspoređivanje američkog vojnog osoblja i opreme, kao i provođenje vježbi.

image

Pål Jonson

Simon Wohlfahrt/Afp

Kritičari su izrazili zabrinutost da se sporazum ne bavi razmještanjem nuklearnog oružja. Švedska vlada priopćila je da je stajalište Stockholma o zabrani prisutnosti nuklearnog oružja u zemlji tijekom mira dobro poznato i da se poštuje.

Švedska, koja je godinama bila vojno nesvrstana, podnijela je zahtjev za članstvo u NATO-u zajedno sa susjednom Finskom nakon ruske invazije na Ukrajinu i pridružila se zapadnom obrambenom savezu 7. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 09:38