AP PORIČE SURADNJU S HITLEROM

'Bili smo pod pritiskom nacističkog režima, ali nismo surađivali s njime!'

Associated Press tvrdi kako su 'objektivno izvještavali' iz nacističke Njemačke prije i za vrijeme 2. svjetskog rata
 CC

NEW YORK - Njemačka povjesničarka optužila je američku novinsku agenciju Associated Press (AP) da je surađivala s nacističkim režimom između 1935. i 1941. kako bi zadržala prisustvo u Njemačkoj ali je AP u srijedu te tvrdnje opovrgao. Po povjesničarki Harriet Scharnberg, čiji je članak objavljen na stranici Zeithistorische Forschungen, AP je napravio niz ustupaka nacističkoj vlasti.

Agencija se povinovala zakonu o nakladništvu koji je stupio na snagu 1934. i nametao svim novinskim nakladnicima da se suzdrže od objavljivanja svega što bi 'moglo oslabjeti njemački Reich u inozemstvu ili u Njemačkoj'.

Pristajući na taj uvjet, AP je 'odobrio ministarstvu propagande znatan utjecaj na proizvodnju svojih fotografija'.

Od 1935. do objave rata Njemačke SAD-u u prosincu 1941. agencija je bila jedini strani zapadni medij akreditiran u Njemačkoj.

Povjesničarka navodi i da je jedan od fotografa AP-a u tadašnjoj Njemačkoj Franz Roth pripadao propagandnoj službi SS-a.

Zamijenio je, po povjesničarki, jednog od tri židovska fotografa AP-a koji su morali napustiti Njemačku i otići u SAD.

Agencija je dala pristup svom fotoarhivu nacionalsocijalističkom režimu koji ga je koristio u propagandne svrhe.

'AP opovrgava tezu prema kojoj je surađivao s nacističkim režimom u kojoj god epohi', napisao je u priopćenju objavljenom u srijedu direktor za odnose s tiskom Paul Colford.

'AP je bio pod pritiskom nacističkog režima' između 1933. i 1941., ustvrdio je.

'Ekipa AP-a oduprijela se tim pritiscima istodobno nastojeći ponuditi točnu, važnu i objektivnu informaciju svijetu u mračnom i opasnom razdoblju', kaže Colford.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 21:47