JUTARNJI U MAĐARSKOJ

Bili smo ispred kuće koja je prošli tjedan bila u fokusu cijelog svijeta: Sve se promijenilo u utorak u 15.30

Žena koja je izašla iz kuće predstavila se kao voditeljica centrale i rekla da nitko iz tvrtke nikada u kući nije bio
 Vanesa Pandzic/Cropix

Jednokatnica s potkrovljem u kvartu obiteljskih kuća u Budimpešti, u ulici Szőnyi ni po čemu se naizgled ne razlikuje od susjednih objekata. Ograđena je kovanom ogradom, ima stakleni trijem, potkrovni su dijelovi od tamnijeg drveta. Na ogradi je portafon s četiri zvona, tri od njih s imenima i prezimenima vlasnika, četvrto, zadnje u nizu, pripada tvrtki Dateam-Trade – Pecatrade. U prizemlju bijele su uredske zavjese, na prvom katu stanare od pogleda štite gusti, također bijeli, platneni zastori. Iako slična drugim kućama u nizu, u ovoj je prijavljeno sjedište paravan tvrtke izraelske obavještajne službe za koju se vjeruje da je proizvela ručne dojavljivače (pejdžere) kojima je ubijeno 11 i ozlijeđeno 4000 ljudi, od kojih je 400 u kritičnom stanju pa se očekuje da će broj žrtava biti višestruko veći. Među ubijenima su borci Hezbollaha, najviše je civila, među kojima i dvoje djece, a ranjen je i iranski veleposlanik u Bejrutu. U pejdžere koje je naručio Hezbollah, izraelski je Mossad, kako se vjeruje, odlučio skriti eksplozivan materijal, ugrađen pored baterije i na taj se način obračunati s protivnicima.

image

Budimpešta: Sjedište tvrtke BAC Consulting KFT u kojoj su navodno proizvedeni pageri odgovorni za eksploziju u Libanonu

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Prema pisanju New York Timesa, korisnici pejdžera su u 15.30 sati primili poruku, zvučni signal, koja je izgledala kao da ju je poslalo vodstvo Hezbollaha, ali ta je poruka za primatelje bila smrtonosna. Putem ugrađenog je daljinskog upravljača nekoliko sekundi kasnije aktivirala detonaciju eksploziva. Prema drugoj su teoriji vlasnici pejdžera primili poruku o greški, a koja je izazvala vibriranje te su korisnici morali pritisnuti tipku za zaustavljanje vibracija. Takva je kombinacija naredbi izazvala detonaciju.

U međuvremenu je mađarski nezavisni portal Telex pisao o umiješanosti još jedne, bugarske tvrtke Northa Global, koja se u članku New York Timesa ne spominje. Prema izvorima Telexa, mađarska je tvrtka sudjelovala samo na papiru, dok je pejdžere Hezbollaha prodala bugarska tvrtka.

Izraelci se nisu oglasili o napadu, niti su ga priznali ni demantirali, no izraelska analitičarka kibernetičke sigurnosti je komentirala da je „Izrael udario Hezbollah tamo gdje su najranjiviji. Jer, ranije ove godine je vođa Hezbollaha, Hassan Nasrallah, strogo ograničio upotrebu mobitela jer ih je smatrao sve ranjivijima za izraelsko praćenje njihove lokacije i vratio staru tehnologiju pejdžera, koje je za njih, tvrdi se, proizvela tvrtka sa sjedištem u Mađarskoj, u kući, ispred koje su bili i novinari Jutarnjeg.

Izrael i Libanon svakodnevno, od napada Hamasa na Izrael, razmjenjuju vatru u pograničnim područjima, dosad je ubijeno na stotine osoba u Libanonu i desetci u Izraelu dok je na desetine tisuća ljudi s obje strane raseljeno.

Dužnosnici Izraela i SAD-a se slažu da bi nakon ovog kibernetičkog napada, Hezbollah mogao pokrenuti val osvetničkih napada na Izrael, saudijski je veleposlanik u Velikoj Britaniji rekao da je Bliski istok najbliže regionalnom ratu u zadnjih pola stoljeća.

Iako se vjerovalo da su pejdžeri AR-924 tajvanske proizvodnje, da ih je proizvela tvrtka Gold Apollo, osnivač te tvrtke Hsu Ching-Kuang, to je demantirao i rekao da je ubojito oružje proizvela europska tvrtka s pravom korištenja njihove robne marke pa, dakle, imaju na pejdžerima njihov logotip. Radi se, prenose svjetske agencije, o najnovijem modelu pejdžera, koje je Hezbollah pribavio posljednjih mjeseci od tvrtke BAC Consulting KFT sa sjedištem u Budimpešti, u kući ispred koje su novinari Jutarnjeg bili krajem prošlog tjedna.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image

Novinarka Višnja Gotal

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Novinarka Visnja Gotal

Vanesa Pandzic/Cropix

Među imenima stanara na zvonima ove tvrtke nema, a Reuters je ranije pisao da iako je tu navedeno sjedište tvrtke, fizički ovdje nitko ne radi. Vlasnica firme je, pisali su mađarski mediji, Cristiana Bársony-Arcidiacono (49), doktorica fizike, koja je radila za Europsku komisiju, Organizaciju Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, te Međunarodnu agenciju za atomsku energiju. Tvrtku je u Mađarskoj registrirala 2022. godine.

Nakon što je tajvanska tvrtka njezinu kompaniju prozvala kao isporučitelje pejdžera, Cristiana Bársony-Arcidiacono, činilo se, kao da je propala u zemlju, međutim Telex tvrdi da je ipak je viđena u Budimpešti. Prema riječima poznanika, djelovala je napeto i nervozno. AP je ustvrdio da je pod zaštitom mađarske tajne službe, no Mađari su to demantirali, ali i rekli da je Cristiana Bársony-Arcidiacono nekoliko puta ispitana.

- O rezultatima istrage obavještavat ćemo međunarodne partnerske organizacije i Odbor za nacionalnu sigurnost Parlamenta. Do sada je istragom jasno da dojavljivači nikada nisu bili u Mađarskoj, te da nijedna mađarska tvrtka ili mađarski stručnjak nije bio uključen u njihovu proizvodnju ili modifikaciju. Mađarska tijela za nacionalnu sigurnost surađivat će sa svim uključenim međunarodnim partnerskim službama i organizacijama u daljnjim istragama. Ovo pitanje ne predstavlja nacionalni sigurnosni rizik za Mađarsku – zaključio je.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Nakon što je izašao članak o umiješanosti bugarske tvrtke u slučaj, njezin je vlasnik, Rinson Jose, postao nedostupan. Prema svemu se čini, piše Telex, da su oboje direktora bili marionete u široj mreži tvrtki koje su omogućile izraelskoj tajnoj službi da postavi papirnati trag za opskrbu dojavljivačima koji su kasnije detonirani.

Iako mađarske vlasti tvrde da detonirani pejdžeri nikad nisu bili u Mađarskoj, ispred kuće je u vrijeme kad su ondje bili novinari Jutarnjeg, bilo nekoliko televizijskih ekipa s raznih strana svijeta. U kući živi, a kako je, putem svog glasnogovornika potvrdila i Orbanova vlada, šef poslovanja BAC Consulting KFT-a u Mađarskoj, no tvrtka, tvrde, nema nikakvu proizvodnju u Mađarskoj.

Žena koja je izašla iz kuće dok su novinari Jutarnjeg bili ondje, predstavila se kao voditeljica centrale i rekla da nitko iz tvrtke nikada u kući nije bio. Za Telex je ranije još rekla da BAC Consulting ovdje samo jednom mjesečno prima poštu, a njezin je posao preuzeti ju. Na istoj je adresi registrirano nekoliko tvrtki, jednu smo spomenuli na početku teksta jer ime piše uz zvono na portalu, ali BAC Consultinga nema među njima. Međutim, jedna od kompanija ima isti broj telefona na svojoj web stranici, kao i broj koji se navodio uz BAC Consulting na njihovoj web stranici, koja je nakon što je tvrtka prozvana za izradu pejdžera, postala nedostupna. Tvrtka Cristiane Bársony-Arcidiacono, piše u registru tvrtki, ima širok raspon djelatnosti, posluje dvije godine. Za osoblje troši manje od cijene jednog zaposlenog dok su materijalni troškovi za 2023. godinu iznosili pola milijuna eura. NBC je na telefon dobio vlasnicu koja je potvrdila suradnju s tajvanskim Gold Apollom, vlasnicima licence za ubojite pejdžere. Na pitanje o njima, odgovorila je da se sigurno radi o nesporazumu da je njezina tvrtka „bila samo posrednik i nije proizvodila nikakve uređaje“. Međutim, Gold Apollo ju demantira. Osnivač tvrtke za AP je rekao da im je BAC došao sa zahtjevom za proizvodnju pejdžera.

Nakon što je, dakle, odbacila sumnje da su odradili posao za Izraelce, New York Times je izvijestio da je BAC Consulting zapravo izraelska lažna tvrtka, jedna od najmanje njih tri otvorene s ciljem prikrivanja identiteta izraelskih obavještajaca koji su izradili dojavljivače.

Za Viktora Orbana je sumnja da su ubojiti pejdžeri napravljeni i poslani iz Mađarske, stigla u kritičnim trenucima za njegovu zemlju koja se bori s poplavama. Dunav je u Budimpešti zabilježio najviši vodostaj od 2103. godine i poplavio je prometnice, šetnice i donje dijelove nacionalnog Parlamenta.

Mađarskom premijeru ovih dana svakako nije lako. Zemlju su pogodile velike poplave, Dunav je potopio prometnice s obje strane rijeke. Vodostaj je progutao donje dijelove zgrade nacionalnog Parlamenta, u subotu je gradu prijetila katastrofa, koja je, na sreću, izbjegnuta. Istovremeno, premijer je u središtu skandala, nezavisni mediji prozivaju njegovu najužu obitelj za direktnu korist od velikog i skupog zahvata rekonstrukcije pruge Budimpešta – Beograd.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Novinari su istražili i ustvrdili da je građevinski materijal za obnovu pruge isporučivao kamenolom tvrtke Dolomit Ltd: Győző u vlasništvu obitelji Orban. Između 2022. i 2023. godine izvezeno je 200.000 tona željezničkog kamena dok je kineski izvođač radova planirao sklopiti ugovor s kamenolom vrijedan 2,5 milijuna eura neto. Ova je pruga najveći razvoj željeznice u Mađarskoj ikad, Mađari su za projekt dobili dvije milijarde eura kredita od Kine. Orbanov otac većinski je vlasnik je i generalni direktor tvrtke, a premijerov su brat i nećak također direktori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:33