NOVI PROBLEMI

Bildt: Slovenija i dalje blokira Hrvatsku na putu u EU

 AP

Hrvatska na sutrašnjoj pristupnoj konferenciji neće moći otvoriti tri poglavlja i to zbog 'sadržajnih rezervi' koje su uložene sa slovenske strane.

- Nije riječ o blokadi, nego o procesu usklađivanja. Mi još nismo došli do točke u kojoj bismo imali rješenje - izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Poglavlja koja Slovenci i dalje blokiraju su Vanjska, sigurnosna i obambena politika, Okoliš i Ribarstvo, a iako Žbogar tvrdi kako ovdje nije riječ o blokadi kakvoj je Hrvatska bila izložena prije sporazuma Kosor-Pahor Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske koja trenutačno predsjedava Europskom unijom, kritizirao je slovenski stav.

- Slovenija je našla novi način blokiranja Hrvatske - izjavio je Bildt za bruxelleski tjednik 'European Voice'. Žbogar pak tvrdi kako to nije isto.

- Ranije smo blokirali većinu poglavlja zbog dokumenata koji su prejudicirali granicu. Ova tri poglavlja još nisu spremna za otvaranja. Slvoenija ima pravo izricati sadržajne rezerve na pojedina poglavlja kao i svaka ravnopravna članica EU-a. Potpisivanjem arbitražnog sporazuma mi se nismo odrekli tog prava - obrazložio je Žbogar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:22