RASNE NAPETOSTI

Bijeli rasisti u JAR-u nakon ubojstva vođe: Ne šaljite svoje nogometaše na SP

Pristaše ubijenoga vođe bijelih rasista taj čin shvatile su kao objavu rata bijelcima
 AFP

ZAGREB - Predsjednik Južnoafričke republike Jakob Zuma pozvao je na smirivanje strasti u zemlji nakon što su pristaše ubijenoga vođe bijelih rasista Eugenea Terreblanchea taj čin shvatile kao objavu rata bijelcima.

Eugene Terreblanche u subotu je na nasmrt pretučen hladnim oružjem navodno zbog spora s dvojicom bijelih farmera oko neisplaćenih honorara. Bio je vođa pokreta Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), koji se zalagao za stvaranje triju bjelačkih republika u Južnoafričkoj Republici u koje bi crnci dolazili samo kao radnici.

Jedan od vodećih članova AWB-a Andre Visagie obećao je da će osvetiti smrt Eugena Terreblanchea najavivši da će njegov pokret upozoriti nogometne reprezentacije da izbjegavaju Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi.

„Poslat ćemo upozorenje državama koje sudjeluju na SP-u: 'Svoje nogometaše šaljete u zemlju ubojstava'“, rekao je Visagie.

„Ubojstvom Terreblanchea crnačka zajednica u Južnoafričkoj republici objavila je rat bijelcima“, izjavio je Andre Visagie te dodao da među članovima AWB-a vlada bijes.

„Neki ljudi prijete da će pokrenuti val nasilja. Pokušavamo ih umiriti dok ne pokušamo organizirati koordinirane akcije diljem zemlje“, rekao je Visagie.

Pristaše ubijenoga čelnika u nedjelju su optužili čelnika mladeži Afričkog nacionalnog kongresa Juliusa Malemu za širenje govora mržnje i pojačavanje rasnih napetosti.

On je, naime, prošloga mjeseca prilikom druženja sa studentima zapjevao pjesmu iz doba apartheida koja sadrži stih 'ubij Bura'. Bur na jeziku potomaka nizozemskih naseljenika znači bijeli farmer.

Andre Nienaber, rođek ubijenoga Terreblanche, vjeruje da je njegovo ubojstvo povezano s Malemom i njegovim govorom mržnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 21:29