ŽESTOKE BORBE

Bijela kuća: ‘Stanje je kritično, postoji opasnost da Avdiivka padne u ruke ruskih snaga‘

Ukrajina je kazala u četvrtak da povlači svoje snage iz nekih dijelova grada

Ukrajinski vojnik u blizini Avdiivke

 Genya Savilov/Afp

Postoji opasnost da ukrajinski grad Avdiivka padne u ruke ruskih snaga, rekao je u četvrtak glasnogovornik Bijele kuće John Kirby, navodeći manjak topničkog streljiva na strani ukrajinske vojske.

"Nažalost, po informacijama koje je prenijela Ukrajina, stanje je kritično s neprestanim ruskim pritiskom na ukrajinske snage iz dana u dan. Postoji opasnost da Avdiivka padne pod rusku kontrolu", rekao je.

Ukrajina je kazala u četvrtak da povlači svoje snage iz nekih dijelova tog istočnog grada na bolje položaje, nakon višemjesečnih teških borbi.

Rusija pokušava opkoliti i zauzeti Avdiivku, a ukrajinsko uporište u tom gradu čini se sve nesigurnije, s ugroženim linijama opskrbe.

Zauzimanje Avdiivke ključno je za cilj Rusije koja želi kontrolirati Doneck i Luhansk koji čine industrijsku regiju Donbas, a predsjedniku Vladimiru Putinu to bi moglo koristiti uoči izbora u ožujku.

Avdiivka, u kojoj je ostalo manje od 1000 stanovnika od prijeratnih 32.000, smještena je sjeverno od Donecka pod ruskom kontrolom.

image

..

Ozge Elif Kizil/anadolu Via Afp/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:58