INTERVJU ŽIVOTA

Bidenu leđa okrenuli moćni donatori, čak i Hollywood, trenutak odluke čeka ga - danas!?

Republikanski kandidat još ne zna što bi protivnikovo povlačenje značilo za njegove šanse, no Kamali Harris je već smislio nadimak

Joe Biden

 Jim Watson/Afp

Američkog predsjednika Joea Bidena čeka intervju života. Bit će objavljen večeras po lokalnom vremenu, a predsjedniku će pitanja postavljati George Stephanopoulos s ABC Newsa. Stephanopoulos je bio šef komunikacija Bijele kuće i savjetnik bivšeg demokratskog predsjednika Billa Clintona.

Njihov razgovor naširoko se smatra svojevrsnim kognitivnim testom za predsjednika Bidena i mogao bi biti trenutak odluke o tome je li Biden sposoban odraditi još jedan mandat. Upitno je dakako i to može li osvojiti još četiri godine u Bijeloj kući.

Rezultati najnovijih anketa prednost daju Donaldu Trumpu. Ukazuju i na to da bi u nekim saveznim državama, koje su se dosad smatrale sigurnima, Trump mogao preokrenuti situaciju. Među njima su Minnesota, New Hampshire i Virginia. Pad u anketama smatra se neposrednom posljedicom prošlotjedne Bidenove katastrofalne predizborne debate s Trumpom. Predsjednik zasad djeluje nepokolebano. Međutim, sve ovisi o idućim danima.

U međuvremenu je objavljeno da bi Donald Trump za protivnika radije imao Joea Bidena nego nekog drugog demokrata. Najizglednija zamjena, ako se doista povuče, bila bi Kamala Harris. Teško da bi Demokratska stranka odlučila zaobići ženu crnačkog i azijskog podrijetla koja bi mogla privući glasove žena te glasove na temi prava na pobačaj.

Harris se smatra dobrom kandidatkinjom i zato što je mlada (napunit će 60 godina dva tjedna prije izbora). Osim toga, Trump bi se mogao jako lako poskliznuti kada je počne vrijeđati na osobnoj razini (što se od njega i očekuje). Već joj je smislio i nadimak - Laffin‘ Kamala Harris - što pokazuje da je ozbiljno doživljava.

image

Joe Biden, Kamala Harris

Mandel Ngan/Afp

Međutim, sve je to još u sferi teoretiziranja. Demokratski guverneri, koje je Biden pozvao na sastanak kako bi im dokazao da se mogu u njega pouzdati, stali su iza njega. Baš kao i Kamala Harris i neki od najvećih demokratskih autoriteta, poput Baracka Obame koji je još prošli tjedan rekao da se "loše debate događaju svima".

Međutim, nakon što su to učinili liberalni mediji, protiv Bidena su se sada digli i veliki stranački donatori. Bijeg donatora od Bidenove kampanje New York Times je ocijenio kao opasan ne samo za Bidenovu kandidaturu, nego u prvom redu za druge demokratske zastupnike čije su pozicije na stolu u studenome.

New York Times, čije je uredništvo već objavilo svoju poziciju i mišljenje da bi Biden trebao otići, objavio je da se veliki donatori već organiziraju kako bi izgurali Bidena iz utrke. Neki od njih pokušavaju prikupiti 100 milijuna dolara za fond za Bidenovu zamjenu, piše NYT.

Protiv Bidena je Hollywood. Nasljednica medijskog carstva Walta Disneyja, njegova unuka Abigail Disney, rekla je NY Timesu da kampanja neće dobiti ni centa dok ne pregrizu i zamijene Bidena. Predsjednik fonda Moriah, Gideon Stein, također je objavio da zaustavlja svoju donaciju od 3,5 milijuna dolara.

"Praktički svi donatori s kojima sam razgovarao smatraju da nam treba novi kandidat za pobjedu nad Trumpom", izjavio je Stein. Suosnivač Netflixa Reed Hastings NY Timesu je u srijedu rekao da stranci treba "energičan lider" koji će poraziti Trumpa.

Bidenov stožer zasad ne odustaje. Iako mediji prenose da je atmosfera među Bidenovim suradnicima "očajna", oni su kritizirali medije da izvlače stvari iz konteksta i objavljuju vijesti koje nisu vijesti. Međutim, Bidenove izjave da mu samo treba više sna i da planira otkazati sve događaje nakon 20 sati kako bi ostao svjež ne idu im u korist.

image

Donald Trump

Scott Olson/getty Images/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:59