POGUBLJENI JOE

Bidenova politička kalvarija postaje sve tužnija, ali ima još jednu šansu - već večeras će sve biti jasno

Biden je priznao guvernerima iz Demokratske stranke da mu treba odmor te da ima problema s koncentracijom u večernjim satima

Joe Biden

 /Brendan Smialowski/afp/profimedia/brendan Smialowski/afp/profimedia

Politička kalvarija Joea Bidena postaje sve otužnija za praćenje. Starija osoba (81) umanjenih fizičkih i mentalnih sposobnosti iracionalno i uporno pokušava dokazati da je adekvatni kandidat za još jedan predsjednički mandat, vjerojatno najzahtjevniju javnu funkciju na planetu Zemlji, pri čemu jedino uspijeva dokazati da je – starija osoba smanjenih fizičkih i mentalnih sposobnosti.

U pokušaju da demonstrira predsjedničku izvrsnost nakon katastrofalne kampanje gostovao je na WURD radiju u emisiji s dva crna voditelja pred kojima je konstatirao da je ponosan jer je bio „prva crna žena koja je služila s crnim predsjednikom“. Takva izjava više se, nakon serije sličnih, više ne može predstaviti kao pomalo smiješni, ali bezazleni lapsus. Predsjednik Biden spotaknuo se i na vlastitoj ambiciji dokazivanja superiornosti nad Trumpom govoreći pred obiteljima vojnika 4. srpnja kad je upravo Donalda Trumpa nazvao „jedan naš kolega, bivši predsjednik“ te dodao „vjerojatno ne bi trebao reći, na bilo kojoj razini…“. A onda je iznenada prekinuo rečenicu.

Na radio WURD predsjednik Biden pokušao je ponoviti rečenicu koju je već izgovarao, a u kojoj se hvalio da je ponosan jer je bio potpredsjednik prvog američkog crnog predsjednika. Nakon toga postalo je pomalo besmisleno što se hvalio da je imenovao prvu crnu ženu u Vrhovni sud, kao i odabrao prvu crnu ženu za svoju potpredsjednicu.

Predsjednik Joe Biden napravio je manji lapsus i dok se obraćao skupu u Delawareu kad je rekao da je prvi predsjednik izabran na državnoj razini, a zapravo je želi reći da je prvi katolik izabran na državnoj razini. Time se želio pohvaliti jer je John F. Kennedy bio katolik. Nejasno je zašto Biden misli da bi se trebao mjeriti s JFK-om.

Američki novinari ističu mirno, bez posebnih obrazloženja jer smatraju da konstatiraju očigledno, da je Biden imao najgore sučeljavanje u američkoj povijesti, dok za Trumpa kažu da je njegovo bilo „tek“ drugo najgore.

Zadnja nada predsjedniku Bidenu intervju je koji će dati televiziji ABC. Intervju će biti sniman u poslijepodnevnim satima, a emitiran u večernjim. Biden je priznao guvernerima iz Demokratske stranke da mu treba odmor te da ima problema s koncentracijom u večernjim satima.

Dok se iščekuje snimka intervjua kojom Biden želi dokazati izvrsnost u politici, cijeli niz donatora počeo ga je pritiskati da se ne kandidira na sljedećim izborima. New York Times jednostavno opisuje koliko su bogataši razočarani Bidenom: „Skupina njih (donatora) radi na prikupljanju čak 100 milijuna dolara za neku vrstu escrow fonda, nazvanog Next Generation PAC, koji bi se koristio za potporu zamjenskom kandidatu. Ako se g. Biden ne povuče, novac bi se mogao upotrijebiti za pomoć kandidatima koji nisu glasovali, prema osobama bliskim tim naporima. Pristaše potencijalnih zamjena, poput potpredsjednice Kamale Harris, bore se za pozicioniranje željenog nasljednika. Drugi donatori prijete da će uskratiti doprinose ne samo gospodinu Bidenu nego i drugim demokratskim grupama osim ako gospodin Biden ne odustane. Postoji poseban pokret za usmjeravanje novca kandidatima za niže položaje. A financijski podupiratelji pozivaju izabrane dužnosnike na svim razinama da javno izvrše pritisak na gospodina Bidena da se povuče, signalizirajući podršku onima koji to ispune. Neki veliki donatori poput Reeda Hastingsa javno su pozvali g. Bidena da odstupi.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 17:22