AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden u obraćanju naciji potvrdio zabranu uvoza energenata iz Rusije pa obećao: ‘I Amerika će primati izbjeglice‘

Predsjednik SAD-a objavio je novi sankcijski udar na Rusku Federaciju

Joe Biden

 Jim Watson/AFP

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je objavio američki embargo na uvoz nafte, plina i ugljena iz Rusije, pojačavajući pritisak na Moskvu u znak odmazde za invaziju Ukrajine.

Biden je rekao da je tu odluku donio u konzultacijama sa saveznicima.

Izrazio je razumijevanje što mnogi od njih, ponajprije onih u Europi, neće biti u mogućnosti priključiti se SAD-u u toj odluci.

Sjedinjene Države su u prosjeku 2021. iz Rusije uvozile više od 20,4 milijuna barela sirove nafte i rafiniranih proizvoda mjesečno, što je oko 8 posto američkog uvoza tekućih goriva, prema američkoj saveznoj agenciji Energy Information Administration (EIA).

- Ovo je novi snažan udarac Putinu, rekao je Biden u obraćanju u Bijeloj kući i dodao da "američki narod nema namjeru plaćanjem energenata davati poticaje Putinovom ratu".

- Ostajemo ujedinjeni u našim naporima da pritisnemo Putina, ovo će mu nanijeti veliki udarac, ali će naštetiti i nama. Još na početku Putinove invazije rekao sam da će obrana slobode koštati, pa i nas. I republikanci i demokrati to razumiju i znaju da moramo to učiniti, rekao je Biden najavljujući da će poduzeti sve raspoložive mjere da minimizira poskupljenja benzina koja su već vidljiva na američkim crpkama.

Upozorio je i naftne kompanije da sada nije vrijeme za profiterstvo te ih pozvao da se suzdrže od nepotrebnih dizanja cijena u rasponima koji nemaju tržišnog opravdanja. Ipak, istim tim kompanijama odao je i priznanje jer su same počele odustajati od brojnih projekata u Rusiji. Pozdravio je slične odluke i drugih velikih firmi koje, bez ikakvih nametanja od strane države, suspendiraju svoje poslovanje u Ruskoj Federaciji.

Potvrdio je da se gotovo svakodnevno čuje sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim te je najavio nastavak američke vojne i humanitarne pomoći Ukrajini i njezinom narodu. Kazap je da je do sada isporučena pomoć iz Amerike vrijedna više od milijardu dolara, a pozvao je Kongres da odobri zakon o dodatnoj pomoći u vrijednosti od oko 12 milijardi dolara.

Pohvalio se i velikom diplomatskom aktivnošću svojih ključnih suradnika spominjući europsku mini turneju svog državnog tajnika Antonyja Blinkena i šefa združenog stožera Marka Milleyja, ali i najavljujući skorašnji posjet Poljskoj potpredsjednice Kamale Harris.

Iznio je i važno obećanje u pogledu izbjeglica.

- Bio sam jasan u razgovorima s našim europskim partnerima da će Sjedinjene Države podijeliti odgovornost za izbjeglice kako nebi sav teret njihova zbrinjavanja pao na Europu, rekao je Biden ne precizirajući broj izbjeglica koje bi SAD bio spreman prihvatiti.

- Zadnja dva tjedna Ukrajinci su inspirirali cijeli svijet, pokazali su nevjerojatan patriotizam i odlučnost. Putinov rat je izazvao ogromnu patnju i bespotreban gubitak života. On nastavlja ići svojim ubojitim putem, što košta da košta, a o tome svjedoči i činjenica da je prošli tjedan napao najveću nuklearku u Europi. Pritom je već 2 milijuna Ukrajinca otjerao u izbjeglištvo.

- Kad se bude pisala povijest ovoga rata, Rusija će iz njega izaći slabija, a ostatak svijeta jači, zaključio je Biden svoje obraćanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 16:42