PREDSJEDNIKOVE NEVOLJE

Biden prvo nije mogao obući sako pa su mu ispale naočale, a onda ga je uhvatio takav kašalj da su se svi zabrinuli

Koordinator Bijele kuće za reagiranje na covid Ashish Jha rekao je novinarima u srpnju da je Biden prije bolovao od astme

Joe Biden kašlje tijekom obraćanja javnosti povodom potpisivanja zakon ”CHIPS”

 SAUL LOEB/AFP

Povjetarac koji su stvarale elise predsjedničkog helikoptera "Marine One" toliko su predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena omele u oblačenju sakoa da su mu na koncu zbog nepažnje s lica pale njegove prepoznatljive sunčane naočale marke Ray-Ban, piše Sky News.

Biden i njegova supruga Jill u ponedjeljak su se sastali s obiteljima čije su živote poremetile poplave koje su krajem srpnja pogodile istočni dio savezne države Kentucky.

Čim je predsjednik SAD-a izašao iz helikoptera na aerodromu Blue Grass u Lexingtonu, počela je njegova borba s povjetarcem. Nakon što je salutirao časniku Ratnog zrakoplovstva SAD-a koji je stajao pored helikoptera, Biden je desnu ruku provukao kroz desni rukav sakoa, međutim povjetarac mu nije dopustio da "pronađe" lijevi rukav. Naime, povjetarac je njegov sako stalno udaljavao od njega.

Vidjeviši da borbu s vjetrom neće dobiti, Biden je dozvao svoju suprugu da mu pomogne, što je ona odmah i napravila.

Međutim, dok se hrvao sa svojim sakoom, predsjednik SAD-a evidentno je zaboravio da na licu, osim medicinske maske, ima i naočale. Dok je tražio lijevi rukav te dok mu je supruga pomagala da ga pronađe, naočale su mu skliznule praktički do ruba nosa. Tek što je izvojevao pobjedu nad sakoom, naočale su mu pale. Biden je to odmah primijetio te ih podigao.

image

Jill Biden pomaže Joeu Bidenu odjenuti sako

Jim WATSON/AFP
image

Joe Biden podiže svoje naočale koje su mu ispale

Jim WATSON/AFP

Bilo je to prvo Bidenovo putovanje nakon što mu je prošlog mjeseca dijagnosticiran covid-19. Predsjednik SAD-a proveo je nakon toga više od dva tjedna u izolaciji u Bijeloj kući. U nedjelju je bio negativan na covid i procijenjeno je da može putovati.

Međutim, Biden se u utorak ujutro tijekom obraćanja javnosti prije potpisivanja 280 milijardi dolara vrijednog zakona kojim SAD želi pojačati proizvodnju poluvodiča više puta teško nakašljao. Predsjednik SAD-a toliko je kašljao da se u jednom trenutku zbog toga i ispričao.

image

Joe Biden kašlje tijekom obraćanja javnosti povodom potpisivanja zakon "CHIPS"

SAUL LOEB/AFP
image
SAUL LOEB/AFP
image
SAUL LOEB/AFP
image
MANDEL NGAN/AFP
image
MANDEL NGAN/AFP

Bijela je kuća rekla da je Biden u ponedjeljak i utorak ujutro bio negativan na covid.

Biden se covidom zarazio 21. srpnja. Odmah je počeo piti lijek Paxlovid, a 27. je srpnja bio negativan na covid. Predsjednik SAD-a potom se vratio u Bijelu kuću, međutim covidom se ponovno zarazio 30. srpnja. Biden je na koncu novi negativan test dobio u subotu 6. kolovoza.

Bijela je kuća nakon potpisivanja zakona poznatog i pod imenom "CHIPS" izdala priopćenje u kojem je rekla da je Biden na testovima uredno negativan, ali da se muči s posljedicama covida.

Koordinator Bijele kuće za reagiranje na covid Ashish Jha rekao je novinarima u srpnju da je Biden prije bolovao od astme te da boluje od reaktivnog disfunkcijskog sindroma dišnih putova, što znači da povremeno zna imati problema s bronhospazmom. Kašalj je znao ublažavati Albuterolom (u Hrvatskoj je lijek poznat pod imenom Salbutamol).

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je u utorak da se Biden bori s posljedicama covida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:33