TRULI KOMPROMIS

Biden pod ogromnim pritiskom, leđa mu okreće i dio njegove stranke: ‘Bijela kuća podilazi Trumpu!‘

 Jim Watson/Afp

Američki demokratski predsjednik Joe Biden i demokrati iz Kongresa ozbiljno razmatraju republikanske zahtjeve za strogo ograničenje imigracije u zamjenu za nastavak američke pomoći Ukrajini, piše New York Times.

Biden je, kaže, spreman na značajan kompromis o graničnoj sigurnosti kako bi zadovoljio republikance. Oni su svoju podršku novoj tranši pomoći vezali za uvođenje novih ograničenja imigracije u Sjedinjene Države.

Republikanci su prošlog tjedna blokirali izvanrednu sigurnosnu financijsku injekciju od čak 111 milijardi dolara, od čega je oko 50 milijardi namijenjeno sigurnosti Ukrajine. Zatražili su da Kongres zauzvrat prihvati prijedloge o graničnoj politici kakva se u suštini predlagala za vrijeme administracije Donalda Trumpa.

Među ostalim, nova bi republikanska pravila olakšavala brzu deportaciju imigranata bez dokumenata, a usto bi ograničila primjenu "humanitarne objave", imigracijske politike zbog koje je Amerika mogla primiti Afganistance, Ukrajince i druge koji su bježali od rata u svojoj matičnoj državi. Ilegalni prelasci američke granice došli su do 10.000 dnevno, a republikanci smatraju da je reforma postojećih pravila nužna kako bi se navala stavila pod kontrolu.

Prema ljudima upoznatim s pregovorima s kojima je razgovarao NYT, demokrati su načelno pristali na podizanje standarda koje imigrant mora ispunjavati ako traži azil zbog straha od progona u svojoj zemlji. Bijela kuća spremna je razmotriti i izvanrednu mjeru iz Trumpove administracije poznatu kao Glava 42, koji graničarima omogućava brzo izbacivanje imigranata na granici. Demokrati su već pristali na neke ustupke republikancima, poput značajne ekspanzije pritvornih centara na granici. Bijela kuća također je razmatrala ideju vraćanja prakse zatvaranja imigrantskih obitelji koje zajedno prijeđu granicu. I to predlažu republikanci.

image

Na američke granice dnevno pristiže oko 10 tisuća migranata

John Moore/Getty Images Via Afp

Dio zahtjeva teže će proći. Demokrati teško da će prihvatiti prijedlog da migranti čekaju u Meksiku dok njihov slučaj prođe sud ili restrikcije na humanitarnu objavu/poštedu.

Bijela kuća naglasila je da nije potpisala nijedan od prijedloga, piše NYT. Međutim, jasno je da se nalazi pod pritiskom sa svih strana. Naime, kriza na južnoj američkoj granici jedna je od vrućih tema na koncu Bidenova mandata, u predizbornoj godini. Isto vrijedi i za podršku Ukrajini. Biden je stalno napominjao da Amerika neće napustiti Kijev i da Ukrajina ima punu podršku svojeg američkog saveznika.

Nakon što je ovog ljeta postalo jasno da su zbivanja na terenu dospjela u pat-poziciju, republikanci snažno lobiraju protiv daljnje vojne pomoći u sukobu koji guta državni novac i zbog kojeg su ispražnjena američka vojna skladišta. Vodeći demokratski političari nadaju se da će se zasjedanja produljiti kako bi bilo više vremena za raspravu o kritičnim pitanjima. Međutim, moguće je da imaju vremena samo do kraja ovog tjedna.

Što će se dogovoriti, nije sigurno. Međutim, osim jakog pritiska republikanaca, Bijela je kuća na udaru i vlastite progresivne struje i većine stranke. Andrea Flores, bivša šefica za upravljanje granicom u Vijeću za nacionalnu sigurnost, sažela je stav dijela stranke sklonog imigraciji. "Kako će se u kampanji suprotstaviti Trumpu kad, de facto, vode borbu za uvođenje njegove politike. Idu protiv cijele stranke kako bi podržali najisključiviju graničnu politiku u više od stotinu godina", poručila je ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:31